του John R. Deni

Η Δύση είναι στο μέσον ενός αδήλωτου κυβερνό-πολέμου με τη Ρωσία. Το πρόβλημα είναι πως λίγοι δυτικοί ηγέτες θέλουν δημοσίως να το αναγνωρίσουν ή προφανώς, να κάνουν πολλά για αυτό. Εάν η Ουάσιγκτον ελπίζει να προσελκύσει τους Ευρωπαίους συμμάχους να ενωθούν μαζί της σε αυτή τη νέα, πιο ανταγωνιστική προσέγγιση έναντι της Ρωσίας, θα πρέπει να ξεκινήσει οδηγώντας τη Δύση σε μια σαφή εκτίμηση της κατάστασης και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιστρέψει το ρεύμα μέσω επιθετικών κυβερνό-επιχειρήσεων.

Οι επιθετικές κυβερνό-επιχειρήσεις είναι κάτι που η Δύση μόλις πρόσφατα και απρόθυμα έχει αγκαλιάσει. Υπάρχουν καλοί λόγοι για να το διαχειριστεί προσεκτικά -η απόδοση είναι δύσκολη στον κυβερνό-πόλεμο, όπως είναι και το να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες.

Το 2017, το ΝΑΤΟ έλαβε την μάλλον αμφισβητούμενη απόφαση να ενσωματώσει τις κυβερνό-λειτουργίες στις στρατιωτικές αποστολές της συμμαχίας, προχωρώντας πιο μακριά από απλώς κάποια αμυντικά μέτρα. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν στο πώς θα υλοποιήσει το ΝΑΤΟ αυτή την απόφαση, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης και του ελέγχου των assets και των μέσων του κυβερνό-πολέμου.

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός με την ανάπτυξη αυτών των εργαλείων μέσω της δημιουργίας δυνάμεων κυβερνό-αποστολής. Αποτελούμενη από σχεδόν 5.000 προσωπικό διεσπαρμένο σε 133 ομάδες, η δύναμη κυβερνό-αποστολών της αμερικανικής διοίκησης του κυβερνοχώρου, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία αργότερα φέτος. Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη ξεκινήσει να τοποθετεί τις ομάδες κυβερνό-ηλεκτρομαγνητικού πολέμου στις ταξιαρχίες του.

Ακόμη και με τα κατάλληλα εργαλεία, δεν είναι σαφές εάν η Δύση έχει μεγάλη διάθεση να απαντήσει. Για παράδειγμα, η κυβερνό-απάντηση της Δύσης στην εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές είναι περιορισμένη και ασυντόνιστη, στην καλύτερη περίπτωση. Στα μέσα Φεβρουαρίου, αξιωματούχοι από την αμερικανική κοινότητα μυστικών υπηρεσιών κατέθεσαν ότι δεν είχαν ρητή εντολή από τον πρόεδρο να απαντήσουν με χτύπημα στη Ρωσία, παρά την ομόφωνη εκτίμησή τους ότι η Μόσχα επεδίωκε να επηρεάσει τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ και θα το κάνει ξανά στο 2018 και στις γενικές εκλογές του 2020. Ορισμένοι αξιωματούχοι στην ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκαν σε "μια σημαντική προσπάθεια” να ανακόψουν τις ρωσικές δραστηριότητες "με κάθε μέσο”, ακόμη και ενώ παραδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει κάποια αμερικανική υπηρεσία που να είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της εμπλοκής της Μόσχας.

Δυσφήμιση όπως αυτή, έχει τα οφέλη της, για παράδειγμα αναφορικά με τη διατήρηση της επιχειρησιακής ασφάλειας και την αποτροπή των αντιπάλων μας από το να γνωρίζουν τι πρόκειται να κάνουμε. Ωστόσο, δεν κατορθώνει να δώσει επαρκή αποτρεπτική ισχύ -για να αποθαρρύνει τους αντιπάλους μας από το να μας επιτεθούν εξ αρχής.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν κάπως πιο πρόθυμη να στείλει ένα αποτρεπτικό μήνυμα. Όταν περιέγραφε μια νέα πρωτοβουλία κυβερνό-πολέμου έναντι της ISIS, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Robert O. Work δήλωσε "ρίχνουμε κυβερνό-βόμβες. Ποτέ δεν το έχουμε κάνει στο παρελθόν”. Αντιθέτως, κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι σήμερα είναι απρόθυμοι ακόμη και να καθιερώσουν μια αποτρεπτική στάση, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει η Δύση για να προλάβει τη ρωσική συμπεριφορά από τη στιγμή που η Μόσχα έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει. Αυτό κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα φαύλο κύκλο -εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της αρνηθούν να απαντήσουν, οι ξένοι αντίπαλοι είναι πιο πιθανό να επιτεθούν.

Μεταξύ των μεγάλων Ευρωπαίων συμμάχων των Αμερικανών, φαίνεται να υπάρχει συνεχιζόμενη απροθυμία να δεσμευτεί η Ρωσία στον κυβερνο-πόλεμο εναντίον της Δύσης, και πολλοί λιγότεροι να αναγνωρίσουν ότι οι επιθετικές κυβερνό-επιθέσεις ίσως να είναι αναγκαίες. Στη Γερμανία, το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για την στρατηγική της κυβερνό-ασφάλειας, η Bundeswahr παραμένει ανίκανη να απαντήσει σε επιθέσεις εναντίον αστικών υποδομών, και η προσέγγιση του Βερολίνου στην κυβερνοασφάλεια δίνει έμφαση στην άμυνα και την ανθεκτικότητα. Η κυβερνό-στρατηγική της Γαλλίας, ενώ αναγνωρίζει ότι πολλά κράτη διεξάγουν "μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο” εναντίον της χώρας, παραλείπει κάθε αναφορά στη χρήση επιθετικής δράσης στον κυβερνοχώρο για να αποτρέψει ή να απαντήσει σε μεγάλες επιθέσεις. Οι στρατηγικές της Ιταλίας και της Ισπανίας στον κυβερνοχώρο είναι παρόμοιες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία φαίνεται να είναι δύο σημαντικές εξαιρέσεις σε αυτές τις τάσεις. Η στρατηγική του Λονδίνου αναγνωρίζει ρητά ότι οι επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο είναι αναγκαίες και για την αποτροπή και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να είναι παγκόσμιος ηγέτης στις επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο. Η αντίληψη της Πολωνίας για την "ενεργή κυβερνοασφάλεια” ξεκάθαρα περιλαμβάνει έναν ρόλο για επιθετικές δράσεις στον κυβερνοχώρο.

Εκτός από αυτές τις σπάνιες εξαιρέσεις, η δυτική προσέγγιση στο ρωσικό συνεχιζόμενο κυβερνοπόλεμο, βρίσκεται σε δύο ξεχωριστές σχολές. Πρώτον πολλές δυτικές κυβερνήσεις φαίνεται ότι δεν κινητοποιούνται από το φόβο της κλιμάκωσης των κυβερνοεπιθέσεων. Φοβούνται να ρίξουν πέτρες ενώ ζουν σε γυάλινα σπίτια. Δεύτερον, κάποιες κυβερνήσεις -μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ- παρουσιάζουν ένα επίπεδο εμπλοκής που ουσιαστικά υπονομεύει την αποτροπή. Αν η Μόσχα και άλλοι αντίπαλοι δεν ακούσουν ή δε δουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να αναλαμβάνουν σημαντικές επιχειρήσεις και να απαντούν στον κυβερνοχώρο, θα παραμείνουν απτόητοι. Διαφορετικά θα είναι σαν να παραδίδονται απλώς στη Μόσχα.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/75740?lang=en