Η εκπομπή ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΓΕΥΣΕΙΣ, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά, με ανανεωμένο υλικό, ιδέες και νέους συνεργάτες που θα μας ταξιδέψουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσω της γαστρονομίας. Φέτος ξεναγοί μας θα είναι ο γνωστός σεφ Άκης Πετρετζίδης, η επιτυχημένη παρουσιάστρια και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Tonia Buxton και η δημοσιογράφος Σύλια Ιωαννίδου. 
 

lorida1

 

 
 
Οι ΓΕΥΣΕΙΣ που αναδύονται από ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ παρουσιάζουν παραδοσιακές, και όχι μόνο συνταγές  από χώρες μακρινές αλλά και γειτονικές και αναζητούν επιρροές που έχει δεχθεί η γαστρονομία της Κύπρου μέσα από την καθημερινή παρουσία τους και αλληλεπίδραση στις τοπικές κοινωνίες.  
 
Πως η γαστρονομία μπορεί να ενημερώσει για τη συνύπαρξη των πολιτισμών;
 
Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός πολιτισμού, και μέσα από την παρουσίαση συνταγών, το κυπριακό κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον τρόπο παρασκευής διαφόρων εδεσμάτων ή/και ροφημάτων, μαθαίνοντας παράλληλα για τις γαστρονομικές συνήθειες και παραδόσεις γύρω από αυτές. Ειδικότερα, η εκπομπή αναδεικνύει την συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών μέσα από την μαγειρική. Το ευρύτερο κοινό (ανεξαρτήτως πολιτισμικού και πολιτιστικού υπόβαθρου) αποκτά γνώσεις σχετικές με την παρασκευή εδεσμάτων, ενώ παράλληλα ενημερώνεται για τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των χωρών από όπου προέρχονται οι συνταγές. Απώτερος στόχος είναι να ενισχυθεί το αίσθημα του σεβασμού των διαφορετικών πολιτισμών και να αναδειχθούν τα αισθήματα αλληλοσεβασμού και πολιτισμικής επάρκειας.
 
Διατροφικές επιλογές υπό το πρίσμα των θρησκειών
 
Δρ. Στέφανος Σπανέας
Αναπληρωτής Καθηγητής 
Κοινωνικής Εργασίας
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
 
Η Κύπρος χαρακτηρίζεται από την ανεκτικότητά της για την ελεύθερη και απρόσκοπτη άσκηση ενός θρησκευτικού πλουραλισμού.  Επιτρέπεται και προστατεύεται η άσκηση θρησκευτικών εκφράσεων στους διαμένοντες στην Κυπριακή δημοκρατία. Η αύξηση, όμως των μεταναστευτικών ρευμάτων τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, και η διαφορετικότητα των θρησκειών σε σχέση με τον γηγενή πληθυσμό, έχει προξενήσει μια γενική κριτική αλλά και κάποιες επιφυλάξεις ως προς την αλλοτρίωση του γηγενούς πολιτισμού από το μεγάλο αριθμό των διαφορετικών πολιτισμικών και θρησκευτικών ομάδων που διαβιούν στο νησί.
 
Γίνεται κατανοητό ότι η θρησκεία, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα πολιτισμού αλλά και στοιχειοθέτησης μιας συλλογικής ταυτότητας. Υιοθετείται η άποψη ότι  αποτελεί ένα σύνολο πεποιθήσεων, πολιτισμικών υπο-συστημάτων αλλά και ερμηνείας του "κόσμου". Αντίστοιχα το φαγητό, τα είδη αυτού αλλά και οι όποιες απαγορεύσεις, αρκετά συχνά ταυτίζονται με βασικά χαρακτηριστικά μιας θρησκείας.  Σε αρκετές θρησκείες και στα "ιερά" βιβλία αυτών υπάρχουν διατροφικές προσταγές που προτρέπουν τους πιστούς είτε να απέχουν  από συγκεκριμένες τροφές, είτε να επιλέγουν κάποιες άλλες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σκοπός ύπαρξης των κανόνων αυτών είναι να εκφράσουν – αναδείξουν ανησυχίες-φιλοσοφίες σχετικά με την υγεία και ευημερία των πιστών.
 
Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να αναδείξει μια σειρά από διατροφικές συνήθειες που συνδέονται με την παράδοση και την πολιτισμική έκφραση, σε μια προσπάθεια ανάδειξης κοινών στοιχείων μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων αλλά και πολιτισμών.
 
Ξεκινώντας το θρησκευτικό ταξίδι του φαγητού από το  Βουδισμό, αναδεικνύεται η έντονη χορτοφαγία, αλλά κάποιοι τρώνε και ψάρι. Η συγκεκριμένη επιλογή αναδύεται από το γεγονός ότι τα φρούτα και τα λαχανικά υπάρχουν σε σχετική αφθονία στη φύση, οπότε ακολουθώντας μια ανάλογη διατροφική συνήθεια αναπτύσσεται μια οικολογική ισορροπία. Οι περισσότεροι απέχουν από την όποια κατανάλωση κρέατος. Επιπλέον υπάρχουν περίοδοι νηστείας και ξεκούρασης, σε συγκεκριμένες γιορτές όπως της γέννησης, του φωτισμού και του θανάτου του Βούδα.
 
Συνεχίζοντας το ταξίδι με την Ινδουιστική θρησκεία, το φαγητό συνδέεται άμεσα με την  πνευματική και σωματική ανάπτυξη ευεξία. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διατροφικές απαγορεύσεις. Η κατανάλωση κρέατος επιτρέπεται, εκτός από το βοδινό, καθώς η αγελάδα αποτελεί ιερό ζώο. Τα προϊόντα της αγελάδας, όπως το γάλα και το τυρί, θεωρούνται αγνά και μπορούν να καταναλώνονται από τους πιστούς.
 
Επιπλέον συναντώνται περιορισμοί στην άκρατη κατανάλωση κρέατος όπως το χοιρινό, οι καμήλες, οι πάπιες, τα πουλερικά, αλλά και τα θαλασσινά.  Η νηστεία αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό εξαγνισμού του σώματος και του πνεύματος και συνοδεύει την προετοιμασία για μεγάλα κοινωνικά γεγονότα, όπως γάμοι και κηδείες.
 
Ο Ιουδαϊσμός και ιδιαίτερα κάποια ιερά βιβλία της συγκεκριμένης θρησκείας αναφέρονται σε κάποια ζώα ως ακάθαρτα. Για το λόγο αυτό και συστήνουν τον πλήρη αποκλεισμό αυτών από τη διατροφή των πιστών. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν  ζώα που δεν διαιρούν την οπλή όπως ο λαγός, η καμήλα και το γουρούνι. Ακόμη απαγορεύονται τα θαλασσινά και ο συνδυασμός κρέατος και γαλακτοκομικών στο ίδιο γεύμα.
 
Περνώντας τώρα στο μουσουλμανισμό, κρίνεται αρχικά σκόπιμο να γίνει αναφορά σε δύο βασικούς όρους. Ο όρος χαλάλ (αραβική λέξη) αναφέρεται σε όλα τα επιτρεπόμενα τρόφιμα, ενώ το χαράμ σε εκείνα που απαγορεύονται όπως το χοιρινό αλλά και με τα παράγωγα του αίματος των ζώων, ή ζώων που δεν σφάζονται με σκοπό να αποτελέσουν τροφή. Το αλκοόλ θεωρείται, επίσης, haram. Το Κοράνι διδάσκει πως τα ζώα πρέπει να φροντίζονται και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και πως αν σκοπεύει κανείς να φάει κρέας πρέπει να σφάζει σωστά και να στραγγίζει το αίμα από το ζώο.
 
Η νηστεία των μουσουλμάνων συνιστάται στην πλήρη αποχή από το φαγητό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου και καθιερωμένες νηστείες είναι η Δευτέρα και η Πέμπτη, 6 μέρες Σοουγάλ και ένα μήνα το γνωστό ραμαντάνι. Η νηστεία για τους μουσουλμάνους συνοδεύεται απαραιτήτως από προσευχή και φιλανθρωπίες. Η νηστεία διακόπτεται μετά τη δύση του ηλίου με γεύμα που καλείται ιφτάρ και περιλαμβάνει την λήψη χουρμάδων και νερού ή γλυκών αφεψημάτων.
 
Τελευταία αλλά ίσως η κεντρικότερη θρησκεία για την περίπτωση της Κύπρου είναι η ανατολική ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, δεν απαγορεύεται κάποια τροφή, καθώς ο Θεός είναι ο δημιουργός των πάντων και τα οποία προσφέρει στον άνθρωπο. Η φιλοσοφία όμως της συγκεκριμένης θρησκείας συνδέεται άμεσα με την οικολογική ισορροπία.
 
Η νηστεία κατέχει κεντρική θέση στη ζωή της εκκλησίας και προετοιμάζει τους πιστούς για τις μεγάλες γιορτές της Γέννησης του Χριστού, της Ανάστασης και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επιπλέον, δύο ημέρες της εβδομάδας (Τετάρτη και Παρασκευή) συστήνονται ως ημέρες νηστείας, εκτός αν συμπίπτουν με κάποια μεγάλη γιορτή. 
 
Η αναφορά των βασικών διατροφικών συνηθειών αλλά και οι όποιες απαγορεύσεις θα πρέπει επίσης να εξετασθούν από το πρίσμα της γεωγραφίας, των περιβαλλοντικών συνθηκών – ζέστη, υγρασία κλπ. (τουλάχιστον στις χώρες από όπου ξεκίνησαν) αλλά και με τα οφέλη για την υγεία. Οι βασικές παρουσιαζόμενες θρησκείες αναγνωρίζουν τη συσχέτιση χορτοφαγίας με τη μακροζωία και του σεβασμού του περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια μείωσης της υπερκατανάλωσης. Η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, αποφεύγοντας μια αλόγιστη χρήση.
 
Κλείνοντας, συστήνεται ότι σε όποια θρησκεία και εάν ανήκετε, είναι σημαντικό να απολαμβάνετε το φαγητό, στον βαθμό που σας προσφέρει υγεία και ευτυχία.
 
Ψηφιακά Εργαλεία στην ένταξη των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών – ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΝΤΑΞΗ
 
Τα κράτη μέλη της Ευρώπη Ένωση βιώνουν μία από τις σημαντικότερες εισροές μεταναστών όπου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και η μεγαλύτερη κρίση της ύπαρξης προσφύγων στην ιστορία της. Παράγοντες που ωθούν τους μετανάστες να ξεκινήσουν το δύσκολο και επίμονο ταξίδι αποτελούν η φτώχεια και οι κακουχίες, οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι ένοπλες συγκρούσεις. Εντούτοις, παράγοντες έλξης, όπως η επιθυμία για μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή οδήγησαν αρκετούς ανθρώπου να εγκαταλείψουν τις χώρες του διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.
 
Το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες κατέφθασαν και πέρασαν τα σύνορα της Ευρώπη, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος όπου ο αριθμός μεταναστών έφτασε μόλις τις 280.000. Η εισροή συνεχίστηκε, με περισσότερους από 135.000 ανθρώπους το 2016 και αναμένεται πως θα υπάρξει μια αισθητή αύξηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες των επόμενων ετών. 
 
Η ΕΕ προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην υφιστάμενη μεταναστευτική κρίση, προτείνει και τροποποιεί συνεχώς τις πολιτικές της. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για περίπλοκο κοινωνικό φαινόμενο από το οποίο απορρέουν σημαντικός αριθμός κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων. Ως εκ τούτου, εδώ και κάποια χρόνια αποτελεί προτεραιότητα στην μεταναστευτική ατζέντα της ΕΕ. Οι νεοαφιχθέντες μετανάστες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο τομέα απασχόλησης.
 
Έχει διαπιστωθεί πως ένας σημαντικός παράγοντας που θα συντείνει την ένταξη μεταναστών στη τοπική αγορά εργασίας και συνάμα θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της ευημερίας αυτών των ατόμων είναι η ένταξη τους στην η εκπαίδευση για την απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων.
 
Η εκπαίδευση μεταναστών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διαδικασία της κοινωνικής ένταξη, ωστόσο, αρκετοί νέοι αντιμετωπίζουν αυξημένο αριθμών οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών που αποτρέπει την ένταξή του σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα .Σε κάποια κράτη μέλη, όπως για παράδειγμα στη Κυπριακή Δημοκρατία έχει εντοπισθεί η ανάγκη για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης σε περιθωριοποιημένες ομάδες ενηλίκων μεταναστών.
 
Επομένως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπόρο και καινοτόμο στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, σε συνεργασία με φορείς άλλων κρατών της ΕΕ,  συμμετέχει στο έργο "Ψηφιακή Ένταξη" που στοχεύει στη παροχή  ψηφιακής εκπαίδευσης για τους μετανάστες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε 6 γλώσσες σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στην ενεργή ένταξη τους στις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες των τοπικών κοινωνιών που διαβιούν. 
 
Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από τη Περιφερειακή Κυβέρνηση της Μαδρίτης (Ισπανία) σε συνεργασία με το δήμο του  San Egidio (Ισπανία), το ερευνητικό οργανισμό CARDET (Κύπρος), το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δίκαιου (Ελλαδα), το Association of Saint Andrew (Italy), την Ένωση Δήμων της Νοτιο-ανατολικής περιοχής της Βουλγαρίας και του Hildburghäuser Bildungszentrum e.V. (Γερμανία).
 
Το εν λόγω έργο έχει ως επιμέρους στόχους:
 
Τη παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευση, κατάρτισης προς νεαρά άτομα με σκοπό τη μείωση των ανισοτήτων, καταπολέμηση αναλφαβητισμού και  μαθησιακών δυσκολιών που πιθανόν να επηρεάζουν μέρος του μεταναστευτικού πληθυσμού. 
Τη Παροχή εκπαίδευση μέσω της αξιοποίησης Ψηφιακών μέσων και τεχνολογίας  με στόχο την αύξηση τεχνικών και πρακτικών δεξιοτήτων  που απαιτούνται στη σύγχρονη εποχή. 
Τη Δημιουργία  εναλλακτικών δραστηριοτήτων επίσημης και ανεπίσημης μάθησης, τη χρήσης καινοτόμων μεθόδων εκπαίδευσης καθώς και την περεταίρω κατάρτιση εκπαιδευτικών και μαθητών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
Την Ανάπτυξη των ικανοτήτων σε εκπαιδευτικούς, σχετικά με την αποτελεσματική χρήση τεχνολογικών εργαλείων στην εκπαίδευση ενηλίκων.
Την ενίσχυση τόσο των βασικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων (γραφή, αριθμητική και χρήση ψηφιακών μέσων) σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.  
 
Πέρα από τα πιο πάνω το εν λόγω έργο, παράλληλα, επιχειρεί να προωθήσει συνεργασία και συλλογικότητα ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, μέλη της κοινότητας, κυβερνητικοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, τοπικοί ηγέτες, ΜΚΟ κλπ.). 
 
Κλείνοντας, στα πλαίσια υλοποίηση του εν λόγου έργου αναμένεται να δημιουργηθούν οι θετικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης προς μεταναστευτικούς πληθυσμούς.  Η συνεργασία των διάφορων εμπλεκόμενων φορέων, η απόκτηση καινούριων δεξιοτήτων, η αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογικών εργαλείων καθώς και η εισαγωγή ενναλακτικών τρόπων μάθησης θα επιφέρουν πολλαπλά και θετικά αποτελέσματα στη ένταξη των μεταναστών στη εκπαίδευση και κατ’ επέκτασή στην τοπική αγορά εργασίας.  
 
Ειδήσεις 
Νέο διαδικτυακό εργαλείο προφίλ δεξιοτήτων για την είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας
 
Το εργαλείο κατάρτισης προφίλ δεξιοτήτων θα αποτελεί το πρώτο εργαλείο στα κέντρα υποδοχής, τις υπηρεσίες ένταξης, τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης και άλλες οργανώσεις που προσφέρουν υπηρεσίες σε υπηκόους τρίτων χωρών, ώστε να διασφαλίζεται η αναγνώριση των δεξιοτήτων και της εκπαίδευσής τους και για να τους παρέχεται περαιτέρω καθοδήγηση στον τομέα της κατάρτισης, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης.
 
Εκτός του ότι θα παρέχει μια επισκόπηση του προφίλ δεξιοτήτων υπηκόων τρίτων χωρών - συγκρίσιμη με το βιογραφικό σημείωμα - το εργαλείο βοηθά τις μεταναστευτικές οργανώσεις να εντοπίζουν συγκεκριμένες ατομικές ανάγκες όσον αφορά την ένταξη στην αγορά εργασίας. Αναμφισβήτητα, έτσι θα απλουστευτεί η διαδικασία αντιστοίχισης των ατόμων που αναζητούν εργασία με κενές θέσεις απασχόλησης.
 
Η ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας είναι μία από τις σημαντικότερες κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ιδίως υπό το πρίσμα της παρελθούσας, της παρούσας και της μέλλουσας εισροής προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Πράγματι, το κόστος της μη ένταξης είναι, μακροπρόθεσμα, πολύ μεγαλύτερο από ό, τι το κόστος των αποτελεσματικών πολιτικών ένταξης και, υπό το πρίσμα της ψηφιοποίησης και της δημογραφικής γήρανσης, η Ευρώπη έχει συμφέρον να καταστεί ελκυστικός προορισμός για ταλαντούχα άτομα που χρειάζονται οι οικονομίες μας. Για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου μας πρέπει να αξιοποιήσουμε στην ΕΕ όλα τα ταλέντα.
 
  
Νέοι πρεσβευτές κατά του ρατσισμού: Η εκπαίδευση πρέπει να μας διδάσκει πώς να μην είμαστε ξενοφοβικοί
 
Η κατανόηση των μεταναστευτικών ροών σε συνδυασμό με την αποδοχή της πολύ-πολιτισμικής κοινωνίας αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία μιας κοινωνίας που αποδέχεται τους "άλλους" ως αναπόσπαστο αλλά και σημαντικό κομμάτι μιας κοινωνίας που δημιουργεί, αλληλεπιδρά, αισθάνεται και αντιπαρατίθεται σε κελεύσματα ρατσισμού και μισσαλοδοξίας.
 
Ο ρόλος της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ είναι καταλυτικός και αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα διάσκεψης Τύπου και Μαθητικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πρώτου έτους της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ‘’Aware’’.
 
Μαθητές και μαθήτριες από δεκαεννέα σχολεία  της Κύπρου έλαβαν πέρσι μέρος στην εκστρατεία και τα  σχολεία συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, έλαβαν συνεντεύξεις από μετανάστες και πρόσφυγες, ετοίμασαν βίντεο, έγραψαν ποίηση και σήμερα, στο πλαίσιο του μαθητικού συνεδρίου, μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες συμμαθητών και συμμαθητριών τους από τη Συρία, τη Σομαλία, το Καμερούν, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Νιγηρία, που βρέθηκαν στο νησί μας ως πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες.
 
Ευρωπαϊκή σύμπραξη σχολείων για το προσφυγικό
 
Η πρώτη συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος "Erasmus+KA2 Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ σχολείων με τίτλο "Lifeboats full of hopes", 2017-2019, με συντονιστή το 5ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων και τις εκπαιδευτικούς Χρυσούλα Θανοπούλου και Ευτυχία Νάσιου, πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας.
 
Στη σύμπραξη συμμετέχει ως εταίρος και το 2ο Γυμνάσιο Φαρσάλων με τους εκπαιδευτικούς Κωνσταντίνο Ντούρα και Αικατερίνη Σταυροθεοδώρου, καθώς και ακόμη πέντε σχολεία από την Εσθονία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Κύπρο.
 
Βασικός σκοπός της σύμπραξης και των δραστηριοτήτων της, είναι η ανάπτυξη και καλλιέργεια των διαπολιτισμικών ικανοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών, η καλλιέργεια θετικών στάσεων απέναντι στην πολιτισμική ποικιλία και ειδικά απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς και η προώθηση της ανεκτικότητας και η πρόληψη του ρατσισμού στα σχολεία.
 
Πηγή: Eleftheria.gr