Η εκπομπή ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΓΕΥΣΕΙΣ, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά, με ανανεωμένο υλικό, ιδέες και νέους συνεργάτες που θα μας ταξιδέψουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσω της γαστρονομίας. Φέτος ξεναγοί μας θα είναι ο γνωστός σεφ Άκης Πετρετζίδης, η επιτυχημένη παρουσιάστρια και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Tonia Buxton και η δημοσιογράφος Σύλια Ιωαννίδου. 

lorida1

Οι ΓΕΥΣΕΙΣ που αναδύονται από ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ παρουσιάζουν παραδοσιακές, και όχι μόνο συνταγές  από χώρες μακρινές αλλά και γειτονικές και αναζητούν επιρροές που έχει δεχθεί η γαστρονομία της Κύπρου μέσα από την καθημερινή παρουσία τους και αλληλεπίδραση στις τοπικές κοινωνίες.  
 
Πως η γαστρονομία μπορεί να ενημερώσει για τη συνύπαρξη των πολιτισμών;

Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός πολιτισμού, και μέσα από την παρουσίαση συνταγών, το κυπριακό κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον τρόπο παρασκευής διαφόρων εδεσμάτων ή/και ροφημάτων, μαθαίνοντας παράλληλα για τις γαστρονομικές συνήθειες και παραδόσεις γύρω από αυτές. Ειδικότερα, η εκπομπή αναδεικνύει την συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών μέσα από την μαγειρική. Το ευρύτερο κοινό (ανεξαρτήτως πολιτισμικού και πολιτιστικού υπόβαθρου) αποκτά γνώσεις σχετικές με την παρασκευή εδεσμάτων, ενώ παράλληλα ενημερώνεται για τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των χωρών από όπου προέρχονται οι συνταγές. Απώτερος στόχος είναι να ενισχυθεί το αίσθημα του σεβασμού των διαφορετικών πολιτισμών και να αναδειχθούν τα αισθήματα αλληλοσεβασμού και πολιτισμικής επάρκειας.

Δρ. Στέφανος Σπανέας
Επίκουρος Καθηγητής 
Κοινωνικής Εργασίας
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
spaneas.s@unic.ac.cy 

Περισσότερες πληροφορίες  και η παρουσίαση της μελέτης 

Migration flows (Μεταναστευτικές Ροές)

Συνολικά 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν σε ένα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ το 2015, ενώ τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια μετανάστες αναφέρθηκαν ότι εγκατέλειψαν κράτος μέλος της ΕΕ. Τα συνολικά αυτά στοιχεία δεν αντιπροσωπεύουν τις μεταναστευτικές ροές προς / από την ΕΕ στο σύνολό της, καθώς περιλαμβάνουν και ροές μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ.

Μεταξύ αυτών των 4,7 εκατομμυρίων μεταναστών κατά το 2015 εκτιμήθηκαν 2,4 εκατομμύρια πολίτες τρίτων χωρών, 1,4 εκατομμύρια άτομα με ιθαγένεια διαφορετικού κράτους μέλους από εκείνο στο οποίο μετανάστευσαν, περίπου 860 χιλιάδες άτομα μετανάστευσαν σε κράτος μέλος της ΕΕ στο οποίο είχαν την υπηκοότητα (για παράδειγμα, επαναπατρισθέντες υπήκοοι ή οι υπήκοοι που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό). Τέλος περίπου 19.000 άτομα δηλώθηκαν ως ανιθαγενείς.

Πηγή: Eurostat

ΦΤΩΧΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς μετανάστες; 

 
Πώς θα ήταν, άραγε, ο κόσμος μας χωρίς μετανάστες; Σε αυτό το ενδιαφέρον ερώτημα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, παίρνοντας ταυτόχρονα θέση στην πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, παγκοσμίως, σχετικά με τους μετανάστες και την ενσωμάτωσή τους σε κοινωνίες του προηγμένου κόσμου.

Η Fitch επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στη ρητορική περί οικονομικού προστατευτισμού που έχουν υιοθετήσει αρκετές ανεπτυγμένες χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, καθώς και ορισμένες άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ουγγαρία.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση της Fitch καταδεικνύουν ότι σε έναν κόσμο όπου οι μεταναστευτικές ροές κινούνται σε μηδενικά επίπεδα, θα υπάρξει:

• Μείωση του εργατικού δυναμικού.
• Πτώση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
• Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών.

H μείωση που θα επέλθει λόγω της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά των χωρών που θα επιδεινωθούν και λόγω των αυξημένων ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μακροχρόνιες προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης παρουσιάζουν αρκετές προκλήσεις, οι οποίες ενδέχεται να ενταθούν σε περίπτωση που μειωθεί η μετανάστευση. Ετσι, αν οι μεταναστευτικές ροές διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, προβλέπεται ότι έως το 2050 ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός στις πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες παγκοσμίως, δηλαδή τα άτομα που θα απασχολούνται σε διαφόρους τομείς εργασίας, θα αυξηθεί κατά 26%. Σε έναν κόσμο που υπάρχουν μεταναστευτικές ροές, ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 5%, ενώ, αν εξαλειφθούν οι μεταναστευτικές ροές, ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 15%!

http://www.kathimerini.gr/906361/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/ftwxoteres-oi-ploysioteres-xwres-xwris-toys-metanastes