Tου Timothy L. O' Brian

Ο Πρόεδρος Donald Trump προκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson σε μια μονομαχία, προτείνοντας ο ίδιος και ο "πολιορκούμενος" σύμβουλος του να συγκρίνουν τις βαθμολογίες τους σε τεστ IQ για να δουν ποιος είναι πιο έξυπνος.

Για να είμαστε δίκαιοι με τον Πρόεδρο, ο Tillerson φέρεται να έχει αποκαλέσει τον Trump "ηλίθιο". Ακόμη και μακριά από την Trumplandia, ο χαρακτηρισμός αυτός είναι προκλητικός.

"Νομίζω ότι είναι ψεύτικη είδηση, αλλά αν το είπε όντως, υποθέτω θα πρέπει να συγκρίνουμε τα IQ μας", ανέφερε ο Trump για τον Tillerson σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Forbes. "Και μπορώ να σας πω με σιγουριά ποιος θα κερδίσει".

Εννοείται. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το νικητή αυτής της μονομαχίας. Άλλωστε ο Tillerson -ο πρώην διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο, της Exxon Mobil και πτυχιούχος μηχανικός- πρέπει να ήταν χαζός για να μην καταλάβει ότι το να αμφισβητήσεις την εξυπνάδα του Trump είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

Ο Trump υπήρξε ανέκαθεν ο καλύτερος μονομάχος του πλανήτη όταν επρόκειτο για συγκρίσεις  IQ.

Το 2016 προκάλεσε τον δήμαρχο του Λονδίνου, Sadiq Khan, να συγκρίνουν τα IQ τους όταν ο Khan χαρακτήρισε τον Πρόεδρο "αδαή" στο θέμα του Ισλάμ.

Ο Trump έχει επίσης καυχηθεί ότι έχει υψηλότερη ευφυΐα από τον George W. Bush, τον Barack Obama, τον George Will, τον Karl Rove αλλά και ολόκληρο το δυναμικό της Washington Post. Προκειμένου να μην του ξεφύγει κανείς, ο Trump εξέδωσε γενική προειδοποίηση προς όσους σκεφτούν να αμφισβητήσουν τις νοητικές του δυνατότητες, όπως φαίνεται από την παρακάτω ανάρτηση στο Twitter του το 2013:

trumptweet

O Trump αναφερόταν τόσο συχνά στο IQ του στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν τον κάλυπτα ως δημοσιογράφος και πέρασα χρόνο μαζί του για μια βιογραφία, που κάποια στιγμή τον ρώτησα αν υπάρχει απόδειξη της υψηλής του απόδοσης στο τεστ. Ποτέ δεν πήρα τίποτε πίσω. 

Η ανασφάλεια του Trump για την ευφυία του είναι μία από τις σταθερές της πορείες του στα δημόσια πράγματα τις τελευταίες πολλές δεκαετίες (τα άλλα δύο στοιχεία της ανασφάλειας του Trump είναι το sex appeal του και το μέγεθος του πλούτου του. Ο Trump μου έκανε μήνυση επειδή αμφισβήτησα το δεύτερο, σε μια υπόθεση που έχασε το 2011).

Ο κομπασμός του Trump για το μυαλό του ήταν επίσης σήμα κατατεθέν της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 και πιο μετά.

"Μιλάω με τον εαυτό μου, πρώτα από όλα, γιατί έχω ένα πολύ καλό μυαλό", δήλωσε ο Trump το 2016 στο πλαίσιο συνέντευξης στην εκπομπή Morning Joe το 2016 όταν ρωτήθηκε ποιος τον συμβουλεύει σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων και διπλωματίας. "Ο βασικός μου σύμβουλος είναι ο εαυτός μου, και έχω πολύ καλό ένστικτο για αυτά τα θέματα".

Αυτές οι ειδικές γνώσεις επεκτάθηκαν στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών, όπως σημείωσε σε συνέντευξή του τον περασμένο Δεκέμβριο στην οποία εξήγησε γιατί δεν χρειάζεται να τον ενημερώνουν καθημερινά: "Είμαι έξυπνος άνθρωπος", είπε. "Δεν χρειάζεται να ακούω το ίδιο πράγμα με τις ίδιες λέξεις κάθε μέρα για τα επόμενα οκτώ χρόνια".

Την παραμονή της ορκωμοσίας του τον Ιανουάριο, ο Trump είπε σε επίσημο γεύμα με το οποίο τιμούσε το υπουργικό του συμβούλιο ότι "έχουμε μακράν το υψηλότερο IQ από οποιοδήποτε συμβούλιο έχει συγκροτηθεί ποτέ". (δεν είναι σαφές που κατέτασσε τότε τον Tillerson).

Και δεν σταμάτησε εκεί:

"Είναι ο Trump διανοούμενος; Πιστέψτε με, είμαι έξυπνος άνθρωπος", είπε σε συγκέντρωση στην CIA την επομένη της ορκωμοσίας του.

Το Φεβρουάριο είπε ότι όποιος αμφισβητεί την καλή πρόθεση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που πρότεινε ενάντια σε μια σειρά μουσουλμανικών κρατών είναι υποδεέστερος ακαδημαϊκά. "Ήμουν καλός μαθητής", είπε. "Κατανοώ πολύ καλά, ίσως καλύτερα από τον καθένα".

Η σχολή που σπούδασε ο Trump, η σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, ενδέχεται να έχει διαφορετική άποψη. Ενώ πολλά "προφίλ" που έχουν φτιαχτεί για τον Trump τον παρουσιάζουν ως πρώτο στο τμήμα του, τα στοιχεία για την ακαδημαϊκή του πορεία δεν το επιβεβαιώνουν. Μια βιογράφος του Trump, η Gwenda Blair, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος είχε μετά βίας αξιοπρεπείς βαθμούς στο Πανεπιστήμιο Fordham προτού μεταφερθεί στην Wharton, μια σχολή που ο ίδιος έχει επαινέσει ως "μέρος για ιδιοφυΐες". 

Η φοιτητική εφημερίδα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, Daily Pennsylvanian, έγραψε νωρίτερα φέτος ότι ο Trump ποτέ δεν κατάφερε να λάβει την ακαδημαϊκή διάκρισης "Dean's List" στην Wharton. Πρώην συμφοιτητές του τον περιγράφουν ως αδύναμο φοιτητή.

"Δεν ήταν διανοοούμενος, αλλά δεν ήταν και αυτός ο στόχος του", είπε ένας συμφοιτητής στην εφημερίσα.

Για όσους αντιλαμβάνονται την ανεπάρκεια της τραμπικής εγκεφαλικής ισχύος, το Twitter αναμένει:

ViewTrump

Αλλά ακόμη και για τον Mika Brzezinski, τον Rex Tillerson και άλλους που δεν μπορούν να ξεπεράσουν το σκορ του Trump στο τεστ IQ, η ελπίδα δεν έχει χαθεί. Ο ίδιος ο Πρόεδρος πρόσφερε μια εύκολη συνταγή για την επιστροφή στο δρόμο της ευφυίας.

"Πείτε στον εαυτό σας ότι είστε ιδιοφυία", έγραψε στο "Think Like a Champion", ένα από τα πολλά του βιβλία. "Αμέσως θα αναρωτηθείτε γιατί και με ποιο τρόπο είστε ιδιοφυία. Και αμέσως θα έχετε ανοίξει το μυαλό σας στο θαύμα -και στο να κάνετε ερωτήσεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα για να σκέφτεστε τελικά σαν ιδιοφυίες".

Εάν αυτή η συμβουλή δεν αρκεί, υπάρχουν πάντα τα τεστ. Η Mensa, ο διεθνής οργανισμός για την αναγνώριση της ανθρώπινης ευφυίας, είπε την Τρίτη ότι είναι έτοιμη να τσεκάρει τους ισχυρισμούς του Προέδρου.

"Η Mensa ευχαρίστως θα διενεργήσει ένα τεστ για τον Πρόεδρο Trump και τον υπουργό Tillerson", ανακοίνωσε ο Οργανισμός.