Με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών αυξήθηκαν τον Ιανουάριο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, αναζωπυρώνοντας τις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται μετά από μία παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,5% τον Ιανουάριο μετά από άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας σήμερα. Χωρίς να περιλαμβάνεται η ενέργεια και τα τρόφιμα, που σημειώνουν μεγάλες μεταβολές από μήνα σε μήνα, οι δομικές τιμές αυξήθηκαν 0,3% μετά από άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ έκαναν λόγο για άνοδο 0,4% τον Ιανουάριο, με τις δομικές τιμές να ενισχύονται 0,2%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν 2,1%, ενώ οι δομικές τιμές αυξήθηκαν 1,8%. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 1,9%, με τις δομικές τιμές να ενισχύονται 1,7%.

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι μισθοί δεν ενισχύθηκαν σημαντικά τον Ιανουάριο. Οι πραγματικές μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές εμφάνισαν άνοδο 0,4% από τον Ιανουάριο του 2017.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται πέντε εβδομάδες πριν την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στις 20-21 Μαρτίου.