Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα την συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης τα επόμενα δύο χρόνια μαζί με ένα προσωρινό νομοσχέδιο για την επαναφορά των κυβερνητικών υπηρεσιών που είχαν "παγώσει" λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 240 υπέρ και 186 κατά, με ορισμένους Ρεπουμπλικάνους να καταψηφίζουν την ενίσχυση των ομοσπονδιακών δαπανών και ορισμένους Δημοκρατικούς να εκφράζουν έντονες ανησυχίες ότι η συμφωνία θα μειώσει την διαπραγματευτική τους ισχύ στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό.

Ύστερα από εβδομάδες χρηματοδότησης της κυβέρνησης με προσωρινά μέτρα, δημιουργήθηκε ένας συνασπισμός κεντρώων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στη Βουλή για να τερματίσει το αδιέξοδο που οδήγησε σε διακοπή τις κυβερνητικές υπηρεσίες για δεύτερο φορά αυτό το έτος.

Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί προηγουμένως από τη Γερουσία με 71-28.

Διασφαλίζοντας τη σταθερή χρηματοδότηση της κυβέρνησης, η συμφωνία απομακρύνει μια πολύ σημαντική απειλή από το οπλοστάσιο των Δημοκρατικών για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για το μεταναστευτικό.

Στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης στο Κογκρέσο βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το μεταναστευτικό μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο να καταργήσει το καθεστώς προστασίας για τα παιδιά μεταναστών που μπήκαν στις ΗΠΑ παράνομα μαζί με τους γονείς τους. Το Κογκρέσο έχει διορία μέχρι τις 5 Μαρτίου για να καταλήξει σε ένα νέο νομικό πλαίσιο.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό "είναι ένα ισχυρό σήμα ότι μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο… και να δουλέψουμε μαζί για το καλό της χώρας", δήλωσε ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Chuck Schumer.

Η συμφωνία ενισχύει τις ομοσπονδιακές δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις και τα εγχώρια προγράμματα κατά σχεδόν 300 δισ. δολ. επιπλέον των σχεδόν 90 δισ. δολ. σε βοήθεια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Αναστέλλει επίσης το όριο δανεισμού μέχρι την 1η Μαρτίου του 2019.