Της Δήμητρας Καδδά

"Στα 6,7 δισ. ευρώ θα είναι η δόση που θα εκταμιευθεί μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. Ουσιαστικά "αναθεωρούν" όσα έλεγαν μία ημέρα πριν. Αναφέρονταν σε ποσό που θα έφτανε σε μόλις 4,5 δις ευρώ (σ.σ. ποσό μικρότερο κατά 1 δις ευρώ και από την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού).

 Πλέον οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ υπολογίζουν ότι θα δοθεί και 1,9 δις ευρώ ως "μαξιλάρι" διαθεσίμων για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ονοματίζοντάς το ως "αποθεματικό ασφαλείας". Το υπόλοιπο ποσό εκτιμούν ότι θα διατεθεί ως εξής:

-3,3 δις ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2018 και

-1,5 δις ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα πηγή της Ευρωζώνης μιλώντας στο ΑΠΕ  εκτιμούσε ότι η επόμενη δόση θα κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ, ενώ άλλες πηγές των Βρυξελλών τις προηγούμενες ημέρες δεν απέκλειαν την πρόθεση τους ακόμη και για δόση 9 δις ευρώ.

Η "πολυφωνία" αναφορικά με το ύψος της δόσης που σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΟΙΚ πλέον "ομογενοποιείται" είναι το νέα μέτωπο, της διαπραγμάτευσης. Τ
ο άλλο είναι τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται στον... δρόμο τουλάχιστο κατά το ήμισυ αν ναι στο χθεσινό EuroWorking Group οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέχισαν να θεωρούν εφικτή τη συμφωνία έως την 22α Ιανουαρίου με πρώτο βήμα την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Δευτέρα.