Του Χάρη Φλουδόπουλου

Οι δημοσκοπήσεις απογοητεύουν, το φθινόπωρο προμηνύεται καυτό ενόψει των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που έρχονται για ιδιώτες και επιχειρήσεις αλλά και της 3ης αξιολόγησης, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ. Σε αυτό το βαρύ κλίμα η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στις δύο επισκέψεις που είναι προγραμματισμένες για τις αρχές του επόμενου μήνα, του Γάλλου προέδρου Ε. Μακρόν στις 7 Σεπτεμβρίου και του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι επισκέψεις αυτές έχουν και μια άλλη διάσταση, αφού συνδέονται με τα σχέδια για ανασύσταση του άξονα του Νότου αλλά και με την προσπάθεια να δημιουργηθεί μια νέα οικονομική και επενδυτική κινητικότητα, με στόχο την έστω και επικοινωνιακή αναστροφή του κλίματος.  

Μόνο που για να περπατήσει το στόρι της επενδυτικής ανάκαμψης και μάλιστα με "ολίγη" από ... "άξονα του Νότου" θα πρέπει η κυβέρνηση να πατήσει γκάζι σε μια σειρά από επενδύσεις - κυρίως γαλλικού και ιταλικού ενδιαφέροντος - για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, αλλά και ... μουρμούρα - ελέω των εμποδίων και των καθυστερήσεων -  από Παρίσι και Ρώμη. 

Στο πλαίσιο αυτό, εξηγείται και η πρόσφατη κινητικότητα που παρατηρείται εν μέσω θερινής ραστώνης για μια σειρά από επενδυτικά project, που έχουν επιπρόσθετα και κοινό χρονικό παρονομαστή το Σεπτέμβριο.

Η αρχή έγινε από το υπουργείο ενέργειας και τους διαγωνισμούς για τα πετρέλαια, στους οποίους πατήθηκε γκάζι τις τελευταίες ημέρες ώστε οι απαραίτητες δημοσιεύσεις να γίνουν μέσα στο Σεπτέμβριο. Για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης ενδιαφέρεται η γαλλική Total, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και την αμερικανική ExxonMobil.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά στο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο υπάρχει έντονο ιταλικό ενδιαφέρον. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις τελικά ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των ενδιαφερόμενων επενδυτών ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο, οι Ιταλοί θέλουν να ξεκαθαρίσουν κανονιστικές εκκρεμότητες, ώστε να μπουν δυνατά στο παιχνίδι των αγωγών στην περιοχή. 

Η τρίτη εκκρεμότητα γαλλικού ενδιαφέροντος αφορά στο οικονομικό κλείσιμο και την υπογραφή της σύμβασης για τον ΟΛΘ, με τους νέους ιδιοκτήτες την κοινοπραξία στην οποία μετέχει ο γαλλικός κολοσσός CMA (μαζί με τη γερμανική DIEM και τον Ιβάν Σαββίδη). Εδώ μετράμε ήδη τέσσερις μήνες αναμονής για τις εγκρίσεις του Ελεκτικού και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ η σύμβαση πρέπει να περάσει για κύρωση και από τη βουλή. Γίνεται ωστόσο προσπάθεια να προηγηθεί πανηγυρική τελετή κατά την επίσκεψη Μακρόν.

Η τέταρτη επένδυση ιταλικού ενδιαφέροντος η οποία μαστίζεται από καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες και επιχειρείται να "τρέξει” είναι η υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπου ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες από το υπουργείο μεταφορών για την αποζημίωση των δημοσίων υπηρεσιών στις άγονες γραμμές. Στόχος και εδώ είναι να κλείσει η συναλλαγή με την Trenitalia παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού. 

Επίσης ιταλικού ενδιαφέροντος ήταν και η τροπολογία που κατατέθηκε την άνοιξη για να απεμπλακεί η αιολική επένδυση της Enel στην Εύβοια. Η ιταλική εταιρεία έχει προτείνει ειδική εκδήλωση με αφορμή την έναρξη των εργασιών στο πάρκο μέσα στο Σεπτέμβριο. 

Επιχείρηση "success story"

Τα "success story" που αναζητεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας, συμπληρώνουν και μια σειρά από άλλες εν δυνάμει κινήσεις που όμως ακόμη δεν έχουν "κλειδώσει". Για παράδειγμα μια σειρά από ενδιαφέρουσες βιομηχανικές επενδύσεις που παραμένουν στα συρτάρια μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, συναρτώνται με το διεθνές περιβάλλον, την κίνηση των αγορών μετάλλων και την πορεία της διεθνούς οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και από εσωτερικές εκκρεμότητες όπως για παράδειγμα η επέκταση του μέτρου της διακοψιμότητας που εξασφαλίζει περιβάλλον ανεκτού ενεργειακού κόστους για την εγχώρια παραγωγή. 

Επίσης στο μέτωπο του χρηματιστηρίου αναμένονται νέες εκδόσεις ομολόγων καθώς και είσοδος στον πολλά υποσχόμενη αυτή αγορά και νέων κλάδων όπως η ναυτιλία (προγραμματίζονται δύο εκδόσεις ναυτιλιακών εταιρειών).

Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης και από την πιθανότητα νέας διερευνητικής εξόδου της χώρας στις αγορές, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν κάποια βήματα για την επιστροφή ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά. Επί του παρόντος ωστόσο οι ξένοι τηρούν στάση αναμονής όπως φαίνεται και από την κίνηση στο ταμπλό του ΧΑ.