"Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η Εκπρόσωπός της για την  Εξωτερική Πολιτική, δεν αναγνωρίζει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση στη Βενεζουέλα και εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις πρακτικές του καθεστώτος Μαδούρο" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΤΤομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις δηλώσεις Μογκερίνι σύμφωνα με τις οποίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να αναγνωρίσει τη Συντακτική Συνέλευση που εξελέγη την Κυριακή στη Βενεζουέλα και ζητά να ανασταλεί η "εγκαθίδρυσή" της.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, "εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι η επιβολή κυρώσεων απετράπη εξαιτίας ανησυχιών και αντιρρήσεων και της Κυβέρνησης Τσίπρα. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες είναι ασαφείς και η Κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή. Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν κάθε σχετικό ψήφισμα καταδίκης που έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών να διευκρινίσει επιτέλους με τρόπο επίσημο και κατηγορηματικό ποια ακριβώς είναι η θέση της χώρας  μας και αν είναι αυτή που, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εμφανίζεται ως βασικός και επίμονος υποστηρικτής του καθεστώτος Μαδούρο".

Τα δημοσιεύματα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά δεν αντιτίθεται σε μια νέα κοινή δήλωση της ΕΕ. Ωστόσο, η Αθήνα δεν θα δεχόταν καμία δήλωση που θα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αναγνωρίζει τη Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας.

Προφανώς, κρίνοντας από τις διατυπώσεις που περιλαμβάνει η ανακοίνωση της Μογκερίνι, οι όποιες ενστάσεις της Αθήνας, για τι οποίες γίνεται λόγος στο δημοσίευμα του Euractiv, είτε υπήρξαν πολύ ασθενείς είτε αγνοήθηκαν από τους εταίρους. 

Αλλά και ρεπορτάζ των Financial Times σήμερα αναφέρει ότι η Ελλάδα "αντιστάθηκε” στο αίτημα της Ισπανίας να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

"Η Ισπανία έχει πιέσει να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, κίνηση που θα ακολουθούσε τις στοχευμένες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της χώρας. Αλλά η Ελλάδα αντιστέκεται έντονα στα αιτήματα της Ισπανίας, αποκλείοντας ουσιαστικά την άμεση προοπτική ευρωπαϊκών κυρώσεων που δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη" αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Τι απαντούν διπλωματικές πηγές

Από την πλευρά τους, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι "η Ελλάδα συναίνεσε και στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση και σε προηγούμενη δήλωση της Ε.Ε σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα”, διαψεύδοντας το δημοσίευμα των Financial Times.

"Δεν τέθηκε θέμα κυρώσεων χθες. Και η Ελλάδα δεν μίλησε καν για το θέμα”, σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές.