Του Γ. Αγγέλη

Η διακριτικά "έντονη" δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ της κας Lagarde και του κ. Scaheuble για τον γόρδιο δεσμό του προβλήματος στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έχουν συγκεντρώσει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα. Αυτή η "δημοσιότητα" φαίνεται να είναι ευπρόσδεκτη από όλες τις πλευρές, δεδομένης της εξαιρετικά σύνθετης πολιτικής κατάστασης ειδικά στην Γερμανία, αλλά και στις εσωτερικές διοικητικές ισορροπίες του ΔΝΤ. 

Οι κρίσιμες διαβουλεύσεις, όμως, γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Και σ' αυτές εμπλέκονται ήδη από την παραμονή της έναρξης της Συνόδου σχεδόν όλα τα "μέλη" του περιβόητου άτυπου "Ουάσιγκτον Γκρούπ".

Αυτού που τον περασμένο Οκτώβριο στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του Ταμείου, είχε καταλήξει για το συγκεκριμένο περιεχόμενο στα "βραχυπρόθεσμης" παρέμβασης μέτρα για το χρέος που είχε ετοιμάσει και έβαλε στο τραπέζι το ESM. Τα "μέτρα" που είχαν αποφασισθεί τον Μάιο του 2016 σαν μέρος της συμφωνίας με το ΔΝΤ για το νέο μνημόνιο και την αναδιάρθρωση του χρέους. Και τα οποία ήδη βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης από τις αρχές του έτους με στόχο την μείωση του χρέους κατά ενα ποσοστό μεταξύ 18,5% και 20,1% του ΑΕΠ. 

Καλά ενημερωμένες πηγές από τον κύκλο της Κομισιόν, επιμένουν ότι παρά τις δημόσιες αντιπαραθετικές δηλώσεις, μία αντίστοιχη διαδικασία, ανάλογη εκείνης του Οκτωβρίου, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί το αργότερο αύριο, στο πλαίσιο του "Ουάσιγκτον Γκρούπ". 

Η κατάληξη της διαδικασίας αυτής θα -πρέπει να- δώσει την κατά το δυνατό, πλέον συγκεκριμένη μορφή και περιεχόμενο στο πακέτο των μέτρων μεσοπρόθεσμης παρέμβασης που είχε αποφασισθεί παρόντος του ΔΝΤ στο Eurogroup του Μαΐου του 2016 (σ.σ. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και τις εναλλακτικές παραλλαγές τους, στην αυριανή έκδοση του "Κεφαλαίου").

Οι διαφορές μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ εξακολουθούν και υπάρχουν και αυτές τις "διαφορέςλίγο πολύ... χρησιμοποίησαν για να φορτίσουν τις δημόσιες δηλώσεις τους τόσο η κα Lagarde όσο και ο κ. Schaeuble. 

Με την διαφορά ότι στις δηλώσεις και των δύο ήταν σαφή τα "σημάδια” των διαδικασιών προσέγγισης που ήδη έχουν ανοίξει και συζητούνται, όπως για παράδειγμα τα "λογικά πλεονάσματα" που ζήτησε η κα Lagarde, αντί των οριακών στόχων του 1,5% ή των "αξιόπιστων προβλέψεων” που ο κ. Schaeuble αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο έναντι των μη ρεαλιστικών προβλέψεων του ΔΝΤ...

Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να αποκλείονται απρόοπτες -αλλά προσωρινές- ρήξης μεταξύ των δύο πλευρών η στόχευση και των δύο πλευρών είναι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, να επιτρέπει την ολοκλήρωση μιας κατ' αρχήν συμφωνίας το αργότερο στις 22 Μαΐου. 

Στο μεταξύ και όπως προέβλεψε ο επικεφαλής του ESM, οι "Θεσμοί" θα πάρουν εντολή να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αρχίσουν να "τρέχουν" το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας της Β αξιολόγησης, που παραμένει κεντρική προϋπόθεση για να ολοκληρωθούν και οι συζητήσεις για το χρέος που ενδιαφέρουν το ΔΝΤ και επηρεάζουν την πολυαναμενόμενη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.