Ιδιαίτερα ψηλό ήταν φέτος το επίπεδο των διαγωνιζόμενων στον τοπικό διαγωνισμό NASA Space Apps που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό.

Ο τοπικός διαγωνισμός έγινε το Σαββατοκύριακο και τρεις ομάδες επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο τελικό στάδιο, δηλαδή στο διεθνή διαγωνισμό της ΝΑΣΑ (NASA International Space Apps Challenge) που αποτελεί τον μεγαλύτερο διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών.

"Το φετινό επίπεδο ήταν ιδιαίτερα ψηλό. Η ποιότητα καθώς και καινοτομία των διαγωνιζομένων ομάδων μας εντυπωσίασε. Οι τρεις πρώτες νικήτριες ομάδες θα υποβληθούν στη NASA για να ανταγωνιστούν διεθνώς", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).

Η κριτική επιτροπή, που απαρτιζόταν από το Γιώργο Δανό, Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, τον Χρίστο Πρωτοπαπά, CEO της Hellas Sat, τον Ανδρέα Ευσταθίου, Αντιπρύτανη Έρευνας του European University Cyprus, και τον Χ. Δανέζη, Καθηγητή Γεωδαισίας και Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης του ΤΕΠΑΚ, επέλεξαν τις τέσσερις καλύτερες ομάδες.

Οι νικήτριες ομάδες

Μετά από ένα διήμερο δημιουργίας καινοτόμων εφαρμογών, παρουσίασης ιδεών και τεχνολογιών στους κριτές, ο διαγωνισμός NASA Space Apps της Κύπρου ανέδειξε τις τέσσερις καλύτερες ομάδες που βραβεύθηκαν και οι πρώτες τρεις θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στο διεθνές επίπεδο.

Οι φετινές νικήτριες ομάδες είναι:

1η Θέση – Απόφαση Κριτών: GalaxyCY
2η Θέση – Απόφαση Κριτών: AGreenSpace
3η Θέση – Λαϊκή Ψηφοφορία: Nestfold
4η Θέση – Τιμητική αναφορά: PyroFighters

H ομάδα GalaxyCY έλυσε με χρήση "drone" δορυφορικών δεδομένων και επίγειων έξυπνων αισθητήρων το πρόβλημα της άμεσης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών και της προστασίας των επηρεαζόμενων πολιτών.

Η ομάδα AGreenSpace πρότεινε λύσεις για βελτίωση ενός Κλειστού Βιοτικού Περιβάλλοντος-Οικοτόπου (enclosed living habitat) προς εποικισμό του Άρη, με χρήση ορόφων φυτικών καλλιεργειών και δημιουργία ηλεκτρισμού με κινητική και ηλιακή ενέργεια.

Η ομάδα Nestfold πρότεινε την χρήση ενός πτυσσόμενου έξυπνου καταφυγίου, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες, σεισμοί, δασικές πυρκαγιές και ολισθήσεις εδαφών.

Η ομάδα PyroFighters πρότεινε από την πλευρά της τη δημιουργία laser-φασματογράφων για την ανίχνευση αερίων από πυρκαγιές, προς άμεση ανίχνευση δασικών πυρκαγιών. Επίσης με την χρήση "drones" και την χρήση δορυφορικών δεδομένων και λογισμικών, πρότειναν λύσεις για την προστασία των επηρεαζόμενων πολιτών.

Φέτος, ο CSEO πρόσφερε βραβεία για να υποστηρίξει τις πιο πολλά υποσχόμενες ομάδες, δίνοντας μέλλον στα έργα τους και ενισχύοντας έτσι το οικοσύστημα καινοτομίας διαστημικών εφαρμογών της Κύπρου.

Ο διαγωνισμός NASA Space Apps στην Κύπρο ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Χορηγός επικοινωνία ήταν το ΚΥΠΕ.

Προηγούμενες επιτυχίες και πρωτιές της Κύπρου

Υπενθυμίζεται ότι το 2015, η κυπριακή ομάδα ArachnoBeeA ξεκινώντας από το NASA Space Apps στην Κύπρο, συνέχισε διεθνώς και κέρδισε το πρώτο βραβείο παγκοσμίως για το "Best Mission Concept" και τα μέλη της κλήθηκαν από τη NASA στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για να παρακολουθήσουν εκτόξευση πυραύλου προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Επιπλέον, το 2013, η ομάδα "MarsSense” – νικήτρια του NASA Space Apps στην Κύπρο, κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση παγκόσμια στην κατηγορία People`s Choice Award.

Πέρυσι, η ομάδα που κατέκτησε την πρώτη θέση στην Κύπρο, ήταν μια ομάδα μαθητών από διάφορα λύκεια της Λεμεσού, που έφτιαξαν μαζί μια ομάδα με όνομα HOPs, και σχεδίασαν ένα καινοτόμο Jet Pack για αστροναύτες στον Άρη.

Ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge

Το NASA Space Apps Challenge είναι ένα διήμερο διαγωνισμού που διεξάγεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 200 πόλεις παγκοσμίως και έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών και τεχνολογιών που σχετίζονται τόσο με την εξερεύνηση του διαστήματος αλλά και την χρήση ήδη υφιστάμενων τεχνολογιών, υπηρεσιών και δεδομένων από δορυφορικά συστήματα. Η απεικόνιση δεδομένων, η χρήση ρομποτικής, ο σχεδιασμός αντικειμένων ή ακόμη και η επινόηση μιας έξυπνης ιδέας είναι μερικοί από αυτούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ