Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο, παρότι δεν είναι εντελώς καινούργιο, έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω των υψηλών φορολογιών που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ένεκα των προγραμμάτων οικονομικής εξυγίανσης και προσαρμογής.

Πολλοί επιχειρηματίες, λοιπόν, αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο ή στη Βουλγαρία, χώρες οι οποίες είναι φιλικότερες και πιο συμφέρουσες όσον αφορά στο επιχειρείν, ενώ η σχετικά μικρή απόσταση από την Ελλάδα αποτελεί ακόμη ένα σοβαρό κίνητρο σε αυτήν τους την επιλογή.

Του Ανδρέα Κάτσιη

Εκτός, όμως, από τη μεταφορά της έδρας ολόκληρης της εταιρείας στην Κύπρο, το τελευταίο διάστημα πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν άνοιγμα στην Κύπρο με κάποιο franchise της επιχείρησής τους, ένεκα και του μεγάλου κύματος μετανάστευσης Ελλαδιτών στο νησί, γεγονός που κατά μία έννοια εξασφαλίζει την επιτυχία του εγχειρήματος, λόγω της οικειότητας του brand προς τους μελλοντικούς πελάτες, αλλά και της νοητής αναφοράς στον τόπο καταγωγής. Ένας συνδυασμός, δηλαδή, καλού marketing plan που στηρίζει μεγάλο μέρος του στο συναίσθημα.

Υπεραγορές, εστιατόρια, καφετέριες, αλλά και πολυκαταστήματα με είδη για όλο το σπίτι, είναι τα βασικά πεδία των ελληνικών επιχειρήσεων-αλυσίδων που επιλέγουν την Κύπρο, για να κάνουν διεθνή "καριέρα", με την πλειοψηφία τους να συναντούν επιτυχία, ενώ κάποια από αυτά έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καταναλωτικής μας καθημερινότητας.

Το Capital Today επέλεξε 13 ελληνικές αλυσίδες και σας παρουσιάζει το προφίλ τους.

Καταστήματα Jumbo: "Τα παιχνίδια είμαστε εμείς"

Αποτελεί, ίσως, την πιο γνωστή και πιο αγαπημένη ελληνική αλυσίδα πολυκαταστημάτων που βρίσκεται στην Κύπρο, ενώ ίσως να ήταν και η πρώτη επιχείρηση τέτοιου βεληνεκούς που έκανε άνοιγμα στην Κύπρο με δικό της πολυκατάστημα.

Η Jumbo είναι μία αμιγώς ελληνική εταιρεία με κύρια δραστηριότητά της τη λιανική πώληση παιχνιδιών, βρεφικών ειδών, εποχικών ειδών, ειδών διακόσμησης και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου. Μέσα στα 27 χρόνια λειτουργίας της, η εταιρεία εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης με 70 καταστήματα: 53 στην Ελλάδα, 8 στη Βουλγαρία, 7 στη Ρουμανία, 5 στην Κύπρο και 2 στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ.

Στην Κύπρο τα Jumbo βρίσκονται από το 2000 και 18 χρόνια μετά η εταιρεία έχει καταστήματα σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, 2 σε Λεμεσό και από 1 κατάστημα στις υπόλοιπες πόλεις.

Όμιλος Σκλαβενίτη: Οι υπεραγορές με το χαμηλό προφίλ

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα deals των τελευταίων ετών, το οποίο επηρέασε θετικά την κυπριακή αγορά, αφού η εξαγορά του δικτύου Μαρινόπουλος και κατά συνέπεια των καταστημάτων Carrefour από τον Όμιλο Σκλαβενίτη, έφερε στην Κύπρο τις ελληνικές υπεραγορές Σκλαβενίτη.

Πρόκειται για έναν Όμιλο, ο οποίος εδώ και χρόνια διατηρεί ένα δικό του, πολύ επιτυχημένο, επιχειρηματικό μοντέλο, με χαμηλό προφίλ, αρνείται να διαφημιστεί τηλεοπτικά, έχει άριστη συνεργασία με τους εργαζομένους, αλλά και με τους προμηθευτές του και κυρίως προσφέρει ολόχρονα χαμηλές τιμές στα προϊόντα του. Στην Κύπρο, αριθμεί 18 σημεία πώλησης, όλα όσα προηγουμένως διατηρούσαν το σήμα Carrefour, σε όλες τις πόλεις.

Καφετέριες Mikel: Με παρουσία σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα 

Η συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων, πέραν της μεγάλης επιτυχίας που σημειώνει σε Ελλάδα και Κύπρο, αποτελεί επιχειρηματικό μοντέλο έρευνας σε σχολές του εξωτερικού, αφού οι ιδιοκτήτες της κατάφεραν να μετατρέψουν μια απλή ιδέα και ένα μικρό κατάστημα στη Λάρισα, απ’ όπου ξεκίνησαν το 2008, σε ένα τεράστιο επιχειρηματικό κολοσσό, 168 καταστημάτων, σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην Κύπρο, παρότι η πορεία της αλυσίδας είχε κάποια σκαμπανεβάσματα, η επιμονή κατάφερε να εδραιώσει το brand, καταφέρνοντας, όχι μόνο, να σταθεροποιήσει την πελατεία του, αλλά και να ανοίξει καταστήματα σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2016 η εταιρεία πώλησε συνολικά πέραν των 50.614.952 ροφημάτων, περιλαμβανομένων και του καφέ.

Estrella: Με το θρυλικό μπουγατσάν

Όποιος έχει ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη μπορεί να καταλάβει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό το όνομα, αφού χωρίς υπερβολή η τεράστια επιτυχία του και το θρυλικό πλέον μπουγατσάν, δικής του παραγωγής και εμπνεύσεως, έφτασε μέχρι τους New York Times.

Το μικρό εστιατόριο που ξεκίνησε το 2013 στη Θεσσαλονίκη και "ανάγκασε" χιλιάδες κόσμο να περιμένει στην ουρά, για να βρει τραπέζι, μετράει σήμερα τρία καταστήματα στην Ελλάδα (2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Αθήνα) και εδώ και περίπου έναν χρόνο το πρώτο του κατάστημα στη Λεμεσό, το Estrella Limassol. Ενώ οι ιδιοκτήτες κάνουν σκέψεις και για ακόμη δύο καταστήματα στην Κύπρο, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα καταστήματα Estrella στην Ελλάδα σερβίρουν περισσότερους από 30.000 πελάτες ημερησίως.

Crepaland: Από το Αργοστόλι στην Κύπρο

Ακόμη ένα ελληνικό success story, το οποίο επέλεξε την Κύπρο, για να κάνει το πρώτο του άνοιγμα. Η ιστορία του πάει πίσω στο 1998 με το πρώτο κατάστημα να λειτουργεί στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς με την ονομασία "Fagoto Creperie". Αυτό έως το 2005, όπου και μετονομάζεται σε "Crepaland", υιοθετώντας το γνωστό πλέον λογότυπο.

Με το μυστικό της επιτυχίας του brand πανελλαδικά και παγκύπρια να κρύβεται, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, στο μείγμα της κρέπας, αλλά και στα υλικά που χρησιμοποιούν στη γέμιση της κάθε παρασκευής, η εταιρεία που έως το 2010 επεκτεινόταν εντός της ελληνικής επικράτειας, αποφασίζει να βγει εκτός συνόρων, επιλέγοντας την Κύπρο ως το καταλληλότερο μέρος για επέκταση των εργασιών της.

Με το πρώτο κατάστημα να ανοίγει στη Λευκωσία, έπειτα από τη συμφωνία παραχώρησης των δικαιωμάτων δικαιόχρησης (Franchise) στην εταιρεία Th. Trachonitis Creperie Ltd, η εταιρεία μετρά σήμερα, 8 χρόνια μετά, 5 συνολικά καταστήματα, 4 στη Λευκωσία και 1 στην Πάφο, ενώ εξετάζει την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Εστιατόρια Derlicious: Ελληνική αλυσίδα με κυπριακές συνταγές

Ελληνικό σουβλάκι, what else; Αγαπημένο έδεσμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, το αυθεντικό ελληνικό σουβλάκι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την κυπριακή αγορά.

Τα εστιατόρια Derlicious, τα οποία αποτελούν must στην ελληνική αγορά, έφτασαν στην Κύπρο το 2007 μέσω της εταιρείας PHC, ανοίγοντας καταστήματα σε όλη την Κύπρο τόσο εντός των Mall όσο και ως ξεχωριστά εστιατόρια σε πολυσύχναστα σημεία των πόλεων. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το μενού των καταστημάτων της Κύπρου προσαρμόστηκε στην τοπική κουλτούρα, προσθέτοντας κυπριακές γεύσεις και επιλογές.

Coffee Island: Σε κάθε γωνιά της Κύπρου

Κάθε γωνιά και Coffee Island και αυτό δεν είναι υπερβολή. Από το 1999 που άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο κέντρο της Πάτρας ώς και σήμερα, 19 χρόνια μετά, η εταιρεία κατάφερε να τοποθετήσει το brand της σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία και Καναδά.

Με συνολικά 402 καταστήματα στην Κύπρο, τα Coffee Island διαθέτουν 43 υποκαταστήματα σε όλες τις πόλεις, ισχυροποιώντας συνεχώς το δίκτυό τους και εγκαθιδρύοντας όλο και περισσότερο την τοπική κουλτούρα της γειτονιάς με ένα μικρό twist, αφού πλέον πολλά από τα καταστήματα προσφέρουν και τη δυνατότητα ενός ολοκληρωμένου meeting point, που δεν αφορά μόνο στη χαλάρωση και στην ξεκούραση.

Koi sushi bar: Ασιατική κουζίνα αλά ελληνικά

Ένα ασιατικό με αέρα ελληνικό που μόλις ταξίδεψε στην Κύπρο. Το ελληνικής καταγωγής Koi είναι ένα γνήσιο sushi bar που στηρίζεται σε τρεις βασικές αξίες: καλό προϊόν, προσιτές τιμές, σωστή εξυπηρέτηση. Κι όλα αυτά μέσα σε έναν όμορφα διαμορφωμένο casual χώρο με έντονο το στοιχείο της ιαπωνικής κουλτούρας που σε φιλοξενεί ευχάριστα.

Το πρώτο κατάστημα Koi άνοιξε στο Σύνταγμα την περίοδο 2013/2014 και η μεγάλη του επιτυχία οδήγησε την εταιρεία στο άνοιγμα ακόμη 11 καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Με ένα ευέλικτο concept με 3 profit centers για sit in, take away και delivery και 2 διαφορετικούς τύπους καταστημάτων, που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της κάθε τοπικής αγοράς, το Koi Sushi Bar μόλις πριν από μερικές βδομάδες βρήκε τη δική του θέση στην κυπριακή αγορά, με το πρώτο του κατάστημα να ανοίγει στη Λευκωσία, στην οδό Μενάνδρου.

Coffee Berry: Καφές 3ης γενιάς

Ένα κύμα καφέ με άρωμα Ελλάδας που το βρίσκεις πλέον σε όλους τους φούρνους. Ζορπά, και το οποίο εξειδικεύεται στον καφέ 3ης γενιάς με εμπειρία πέραν των 13 χρόνων στον τομέα.

Η εταιρεία, έχοντας και εξαγωγική δραστηριότητα, χρησιμοποίησε τις εξειδικευμένες γνώσεις της και σχεδίασε ένα μοναδικό Coffee to Go Concept, βασισμένο απόλυτα στις αρχές του τρίτου κύματος καφέ. Ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και ολοκληρωμένο Concept που εκπροσωπεί το μέλλον της λιανικής πώλησης καφέ και συναφών ειδών.

Το Coffee Berry καινοτομεί ως προς το μοναδικό προϊοντικό του μείγμα και ως προς τη συνολική εμπειρία που προσφέρει στον καταναλωτή. Με συνολικά 34 καταστήματα στην Ελλάδα, στην Κύπρο έφτασε με κάπως αλλιώτικο τρόπο, αφού το βρίσκουμε μέσω των φούρνων Ζορπά σε όλο το νησί, ενώ στη Λάρνακα διαθέτει και δικό του αυτόνομο κατάστημα, στην οδό Σπύρου Κυπριανού 90.

Yoko Sushi & Bento Cyprus: Ιαπωνική κουζίνα σε προσιτές τιμές

Με το πρώτο κατάστημα να ανοίγει στην Αθήνα το 2014, η ιδέα πίσω από το Yoko Sushi & Bent βασίζεται στην αυθεντική ιαπωνική κουζίνα σε πολύ προσιτές τιμές και το γρήγορο σέρβις, ενώ σχεδόν όλα τα πιάτα που προσφέρει ασπάζονται το μότο: "Eat Healthy, Eat Beautiful".

Έπειτα από μια πολύ επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα, το 2017 το Yoko αποφασίζει να κάνει άνοιγμα και στην Κύπρο, και συγκεκριμένα τον περασμένο Απρίλιο με ένα κατάστημα στη Λάρνακα και ενδιαφέρον επέκτασης και στις υπόλοιπες πόλεις. 

Crepa Crepa Cyprus: Από την Κω στη Λεμεσό

Η φιλοσοφία πίσω από το Crepa Crepa είναι η προσφορά φρέσκων, γρήγορων και γευστικών προτάσεων, στη σημερινή αγορά της ταχείας εστίασης. Η Crepa – Crepa ξεκίνησε από το νησί της Κω το 1997 με την ονομασία "LA CREPERIE", έως το 2000, που μετονομάστηκε σε Crepa – Crepa και οι ιδιοκτήτες άρχισαν να σκέφτονται την επέκταση του brand στην Αθήνα. Το όνειρο πραγματοποιήθηκε και το 2004 ανοίγει το πρώτο κατάστημα στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης. Σήμερα, η εταιρεία μέσω της λογικής του franchise λειτουργεί καταστήματα σε Ελλάδα, Ντόχα, Τυνησία και τους τελευταίους μήνες στη Λεμεσό, στην οδό Κανάρη.

Στα προσεχώς

Όπως φαίνεται, η απήχηση των ελληνικών brands στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη των προσδοκιών, εξ ου και εκτός από τις υφιστάμενες ελληνικές αλυσίδες που λειτουργούν ήδη στο νησί αρκετές είναι και αυτές που ετοιμάζουν τη μεγάλη κάθοδο. Ήδη, δύο μεγάλες εταιρείες ιταλικής κουζίνας έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα των καταστημάτων τους στην Κύπρο.

Margherita Pizza Artigianale: Αφετηρία στην Κύπρο από Λεμεσό

Με καταγωγή από την Ελλάδα, η Margherita Pizza Artigianale αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα brand του είδους της με την αλυσίδα να απαριθμεί 392 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Πρόσφατα η εταιρεία αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό με πρώτη στάση την Κύπρο και, συγκεκριμένα, τη Λεμεσό, στη Λεωφόρο Μακαρίου 241.

Η αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα βασίζει την επιτυχία της στο ψήσιμο σε ξυλόφουρνο, ζυμάρι από γνήσιο ιταλικό αλεύρι και διάφορες ιταλικές και ελληνικές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς.

Pizza Fan: Σύντομα στη Λευκωσία

Άκρως επιτυχημένο ελληνικό brand που βασίζει την πολύχρονη επιτυχία του στην καλή ποιότητα και ποσότητα, πάντα σε λογικές τιμές.

Η Pizza Fan είναι μία ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της pizza delivery από το 1996, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα στον χώρο του pizza delivery. Σήμερα, η εταιρεία αριθμεί 69 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και πολύ σύντομα ετοιμάζεται να επεκταθεί για πρώτη φορά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κύπρο, με 2 μάλιστα καταστήματα.

Η Pizza Fan, από τα πρώτα της βήματα, εστίασε την προσοχή της στην ικανοποίηση των γευστικών αναγκών και απαιτήσεων των καταναλωτών. Γι’ αυτό ανέπτυξε ένα πολύπλευρο και ευέλικτο πελατοκεντρικό σύστημα (CRM), που της επιτρέπει να επικοινωνεί καθημερινά με τους καταναλωτές της και να βελτιώνει συνεχώς τα προϊόντα της και με αυτήν τη φιλοσοφία θα λειτουργήσει και τα καταστήματα στην Κύπρο.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι εισάγει νέα πρωτοποριακά προϊόντα, όπως η pizza με πολύσπορο ζυμάρι, η πίτσα με λεπτή crispy ζύμη και η pizza 4X4 (με τη μεγαλύτερη διάμετρο, 50cm, στην Ελλάδα).

Το πρώτο κατάστημα Pizza Fan αναμένεται να λειτουργήσει αρχές Απριλίου στην περιοχή Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία, ενώ το δεύτερο κατάστημα θα ανοίξει τους επόμενους μήνες στην περιοχή της Έγκωμης.