της Νένας Μαλλιάρα

Παράταση για την υποβολή προσφορών μέχρι τις 25 Αυγούστου ζήτησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι υποψήφιοι για την εξαγορά της Bancpost, θυγατρικής της Eurobank στη Ρουμανία.

Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονταν στις 9 Αυγούστου, ωστόσο κάποιοι εκ των υποψηφίων ζήτησαν παράταση δεκαπέντε ημερών για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τους, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από τη διοίκηση της Eurobank.

Όπως έγραψε το Capital.gr, δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της Bancpost αναμένονται από δύο τράπεζες και δύο funds. Η "έκπληξη", ωστόσο, στην τελική ομάδα των διεκδικητών αναμένεται από την απουσία της ουγγρικής OTP, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως ο βασικός διεκδικητής της Bancpost, με στόχο μάλιστα τη συγχώνευσή της με τη Banca Romaneasca της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η OTP είναι πλέον εκτός της τελικής ευθείας στην κούρσα διεκδίκησης, ύστερα από "φρένο" που έβαλε στα επεκτατικά σχέδια των Ούγγρων στη ρουμανική αγορά, η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας. Το "φρένο" μπήκε μετά την πρόσφατη εξαγορά της Banca Romaneasca, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας θεώρησε ότι με μία ακόμη συγχώνευση, αυτήν της Bancpost, η OTP θα αποκτούσε δυσανάλογα μεγάλη θέση στην τοπική αγορά. 

Στην περίπτωση της προς πώληση Bancpost, ο νέος αγοραστής αποβλέπει στην απόκτηση ενός ενεργητικού 2,6 – 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από το συνολικό ενεργητικό της Bancpost, ύψους 3,2 δις. ευρώ, θα εξαιρεθούν διασυνοριακά δάνεια 600 – 800 εκατ. ευρώ, τα οποία η Eurobank θα δώσει προς διαχείριση.