Εγκλωβισμένη σε σκάνδαλο που βαθαίνει ολοένα περισσότερο βρίσκεται η Kobe Steel, η τρίτη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ιαπωνίας, με αντικείμενο την ποιότητα προϊόντων όπως το αλουμίνιο και ο χαλκός που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα, αεροσκάφη, διαστημικούς πυραύλους και αμυντικό εξοπλισμό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εντόπισε μία περίπτωση παραποιημένων στοιχείων για σκόνη σιδηρομεταλλεύματος -η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στα εξαρτήματα αυτοκινήτων- που δόθηκε σε πελάτη. Αυτό ακολουθεί την παραδοχή της Kobe το σαββατοκύριακό ότι είχε παραποιήσει τα στοιχεία για την ανθεκτικότητα και τη διάρκεια των προϊόντων αλουμινίου και χαλκού που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές και τις αμυντικές βιομηχανίες.

H μετοχή της Kobe έχει κάνει βουτιά 36% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στο σκάνδαλο που ξεδιπλώνεται.

Οι πελάτες της Kobe -η εταιρεία διευκρίνισε ότι επηρεάστηκαν περισσότεροι από 200- σπεύδουν να ελέγξουν την ασφάλεια των προϊόντων τους. Η εταιρεία προμηθεύει τις αυτοκινητοβιομηχανίες Ford, Toyota, Honda, Mazda και Subaru καθώς και τις κατασκευάστριες αεροσκαφών Boeing και Mitsubishi Heavy Industries.