"Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, με απόλυτα σαφείς θέσεις αναφορικά με την οριοθέτηση οικονομικών ζωνών, που εκπορεύονται αυστηρά από τους διεθνείς κανόνες", δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ότι δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δηλώσεις ως ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο. "Ο σεβασμός των διεθνών κανόνων αποτελεί την καλύτερη βάση καλλιέργειας και τελικά ευδοκίμησης των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση κινείται αυστηρά εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου", σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτίμησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου και η κατασκευή καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς δεν τίθεται θέμα παραβίασης των διεθνών κανόνων.

Αναφορικά με τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το Ιόνιο, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών αποτελεί "ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της".

Όπως σημείωσε, "με τις εξελίξεις αυτές βρισκόμαστε στο σημείο όπου η Ελλάδα αποκτά κοινό βηματισμό με τις γειτονικές χώρες της ΝΑ Μεσογείου, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αναφορικά με τις προοπτικές αξιοποίησης σημαντικών κοιτασμάτων".

Πηγή: ΚΥΠΕ