Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε... πολιτική και επικοινωνιακή μέγγενη θέτει η Νέα Δημοκρατία τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αιχμή τα ανοιχτά μέτωπα των εθνικών θεμάτων. Μέσω ενός μπαράζ δημόσιων τοποθετήσεων, ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας, εξαπολύουν πυρά κατά του κυβερνητικού οικοσυστήματος.

Ο πρώτος εγκαλεί ευθέως τους ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητους Έλληνες για "διαπραγματευτική ανικανότητα" στο ονοματολογικό των Σκοπίων. Ο δεύτερος αφήνει νέες αιχμές για "μυστική διπλωματία" και "ασυνεννοησία" ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, τη στιγμή που η οδός Πειραιώς στρέφει ένα μεγάλο κομμάτι της στρατηγικής της στην αποδόμηση των δύο εταίρων της συγκυβέρνησης.

"Από τις δηλώσεις των κυρίων Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, προκύπτει ότι τα Σκόπια αρνούνται να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, δεν δέχονται όνομα με καθολική χρήση, ενώ έφτασαν στο αδιανόητο σημείο να εφευρίσκουν ελληνικές αλυτρωτικές βλέψεις. Τι κάνει για όλα αυτά το υπουργείο των Εξωτερικών; Αντί να καταγγείλει την αδιαλλαξία των Σκοπίων, εγκαλεί την Νέα Δημοκρατία. Λες και επί πέντε μήνες, φταίει η αντιπολίτευση για τη διαπραγματευτική ανικανότητα της κυβέρνησης", τόνισε, σε δήλωσή του, ο κ. Κουμουτσάκος. "Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση έχει επιδείξει ασυνεννοησία και ανευθυνότητα. Και αυτό πληγώνει τους Έλληνες. Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά όλα τα θέματα", σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας πως στο ονοματολογικό των Σκοπίων, οι εξελίξεις δυστυχώς δικαιώνουν τη Νέα Δημοκρατία που μιλά για μυστική διπλωματία. 

"Εάν κάποιους τους ικανοποιεί να μαθαίνουν τις πιθανές ονομασίες από τον Τύπο των Σκοπίων και το να σέρνεται μια ολόκληρη χώρα πίσω από μυστικές συνεννοήσεις που μόνο ζημιά έχουν κάνει, εμάς στη ΝΔ όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δε μας ικανοποιεί. Είναι προφανές ότι υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και υπουργείου Εξωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου. Και αυτό κοστίζει στη χώρα... Ευελπιστεί, όμως, κανείς, ότι με εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις, τόνωση μέσω επενδύσεων που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οικονομία θα θεραπευθεί. Αυτά που δεν θεραπεύονται είναι σημαντικές κινήσεις και αποφάσεις ή τετελεσμένα στα εθνικά μας θέματα. Πολλή μεγάλη προσοχή λοιπόν, γιατί η κυβέρνηση πανηγύριζε για την επίσκεψη Ερντογάν που αποδεικνύεται μια τεράστια διπλωματική και πολιτική ήττα. Πανηγύριζε για τις θέσεις στο Σκοπιανό, γιατί προχωρά μια ατζέντα τέτοια που θα φέρει ισορροπία στην περιοχή και θα λύσει ένα πρόβλημά μας. Λέγοντας κουτοπόνηρα να κλείσουμε τα θέματα με τους βόρειους γείτονές μας για να επικεντρωθούμε στην Τουρκία. Δεν το βλέπει έτσι η ελληνική κοινωνία", ανέφερε (στο ραδιόφωνο News 247) ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν διαπραγματεύεται σήμερα ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Τυπικά είναι επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά ο κυβερνητικός εταίρος στον οποίο στηρίζεται για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή έχει μία τελείως διαφορετική θέση για το ζήτημα αυτό. Έχω θέσει και δημόσια το πλαίσιο για μία ενδεχόμενη συμφωνία. Το επανέλαβα και πριν. Αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία, την αντιμετώπιση ζητημάτων αλυτρωτισμού και εθνικής ταυτότητας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία και να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς", επεσήμανε. Παράλληλα, επανέλαβε τις θέσεις του όσον αφορά στο ζήτημα της γείτονος, ενώ σημείωσε ότι η συγκυβέρνηση χειρίστηκε το Σκοπιανό με ένα τελείως λάθος τρόπο. 

"Δε χρειάζεται να ανατρέξω στην ιστορία του τι έγινε, τα γνωρίζετε καλά. Δεν ξέρω αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον να λυθεί το ζήτημα ή να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Το βέβαιο είναι ότι δίχασε την ελληνική κοινωνία αυτή η ιστορία χαρακτηρίζοντας συλλήβδην η κυβέρνηση όσους διαφωνούν επί της αρχής με οποιαδήποτε λύση, ως γραφικούς, εθνικιστές και μη αντιλαμβανόμενη ότι, αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη συγκυρία, το ζήτημα αυτό έχει μία ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την ελληνική κοινή γνώμη. Όλα αυτά η κυβέρνηση τα αγνόησε, έδειξε να μην την ενδιαφέρουν καθόλου, με αποτέλεσμα, αντί να διαμορφώνουμε μία ενιαία θέση, η Κυβέρνηση να κάνει βασικά μυστική διπλωματία, να ενημερώνει εκ των υστέρων τα πολιτικά κόμματα. Και μια κοινωνία η οποία σήμερα είναι εξαιρετικά εχθρική στη λύση του ζητήματος. Αλλά θα πρέπει να αναζητήσουμε ευθύνες γιατί έγινε αυτό σε αυτή τη συγκυρία", είπε ο κ. Μητσοτάκης.