Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Κυβέρνησής του για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας το 2017, στο 2,7%, από 2,5%, προχώρησε την Πέμπτη ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, λόγω της ισχυρότερης, από την αναμενόμενη, επίδοσης της οικονομίας στις αρχές του τρέχοντος έτους.

"Πρόσφατα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς και εθνικές και διεθνείς προβλέψεις, μας έχουν ωθήσει να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη", δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η νέα πρόβλεψη είναι "συνετή” και "πιο κάτω από την πλειοψηφία των προβλέψεων”.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας αναβάθμισε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας το 2017, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, στο 2,8%, από 2,5% προηγουμένως.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε εξάλλου την Τετάρτη τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας σε 2,6% την τρέχουσα χρονιά, ελαφρώς υψηλότερα από την ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας, από 2,3% προηγουμένως.

Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας, αν και μειώνεται, παραμένει υψηλό, στο 18,6% και αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ανεργίας στην ευρωζώνη μετά από αυτό της Ελλάδας. Ο κ. Ραχόι δήλωσε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει "πολύ θετική” το 2018 και το 2019 και θα δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας, ετησίως.

Ο προϋπολογισμός της ισπανικής Κυβέρνησής για το 2017 αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί φέτος στο 16,6%. Το ποσοστό ανεργίας είχε ανέλθει στο υψηλότερο του επίπεδο, στο 27%, το 2013, κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ