του Luigi Scazzieri

Μετά την νίκη του Macron στη Γαλλία, πολλοί υποστήριξαν ότι τα αντί-συστημικά κόμματα στην Ευρώπη είναι σε πτωτική πορεία. Οι ιταλικές εκλογές κατέστρεψαν αυτή την ψευδαίσθηση. Περισσότεροι από τους μισούς Ιταλούς ψήφισαν κόμματα που αμφισβητούν το εσωτερικό και ευρωπαϊκό status quo.

Η Ιταλία ήταν ένα από τα πιο φιλό-ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Μετά από αυτές τις εκλογές, είναι από τα λιγότερο. Οι εκλογές δεν θα οδηγήσουν σε έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ ή από το ευρώ κάποια στιγμή σύντομα. Αλλά και τα δύο αυτά σενάρια είναι τώρα πιο εύκολο να τα φανταστεί κανείς.

Κανένα κόμμα δεν κέρδισε την αυτοδυναμία στις εκλογές και κανένα δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει από μόνο του. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αποτέλεσμα ενός συνασπισμού. Αλλά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι μπροστά και είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Ιταλία με σημαντική διαφορά, καταλαμβάνοντας περισσότερο από το 30% των ψήφων.

Είναι στην ουσία ένα αντί-συστημικό κόμμα και είναι δύσκολο να τοποθετηθεί στο αριστερό-δεξιό φάσμα. Στο παρελθόν ήταν πολύ ευρωσκεπτικιστικό, αλλά τώρα έχει μετριάσει την αντί-ευρωπαϊκή του στάση. Πέρυσι προσπάθησε να ενταχθεί στους Φιλελεύθερους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην προεκλογική του εκστρατεία ο ηγέτης του καθόρισε το κόμμα ως "φιλοευρωπαϊκό” και δήλωσε πως θα συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Silvio Berlusconi επίσης τα πήγε καλα, και συγκεκριμένα το αντί-μεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό, Λίγκα του Βορρά, με σχεδόν το 20% των ψήφων. Η κεντροδεξιά ήταν επίσης σε θέση να εκμεταλλευτεί το κύμα δυσαρέσκειας για τη μεταναστευτική κρίση και επωφελήθηκε από την αυξανόμενη αντίληψη ότι τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν επιδείξει αρκετή αλληλεγγύη στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης ή στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Πολλοί Ιταλοί αισθάνονται ότι η ΕΕ δεν ακούει τις ανησυχίες της Ιταλίας και διοικείται από και για τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι η κυβερνώσα κεντρό-αριστερά, με το Δημοκρατικό Κόμμα να λαμβάνει ποσοστό χαμηλότερο του 20%. Δεν ήταν σε θέση να εκμεταλλευτεί την ήπια οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας λόγω της προηγούμενης υποστήριξης της για τη λιτότητα. Και όπως πολλά ευρωπαϊκά κοινωνικό-δημοκρατικά κόμματα, ήταν επίσης πολύ διαιρεμένο ιδεολογικά για να τονίσει τη σχετική της επιτυχία στη μείωση των προσφυγικών ροών μέσω μιας δέσμης αμφιλεγόμενων συμφωνιών με τη Λιβύη.

Καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη πλειοψηφία στη βουλή, ο πρόεδρος της Ιταλίας θα καθοδηγήσει τις διαπραγματεύσεις συνασπισμού μεταξύ των διαφορετικών κομμάτων, και οι προ-εκλογικές συμμαχίες θα μπορούσαν να κατακερματιστούν. Μία επιλογή είναι ο κεντροδεξιός συνασπισμός να καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να σχηματίσει μόνος του κυβέρνηση, ίσως με τη ν προσέλκυση κάποιων βουλευτών από ανταγωνιστικά κόμματα. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να δούμε μία κυβέρνηση υπό το Κίνημα Πέντε Αστέρων, σε συνεργασία είτε με τη Λίγκα είτε με την κεντροαριστερά. Αλλά δεν είναι σαφές εάν το Κίνημα Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να συμμαχήσει με οποιονδήποτε σε αυτό το στάδιο: είναι βαθιές οι διαφωνίες.

Παρά το αδιέξοδο, είναι απίθανο να διεξαχθούν νέες εκλογές. Οι φόβοι για πολιτική σταθερότητα θα οδηγήσουν σε αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων -αυξάνοντας τις πιέσεις στα κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία. Εάν αποδειχθούν δύσκολες οι διαπραγματεύσεις συνασπισμού, το πιθανότερο σενάριο είναι η λεγόμενη "κυβέρνηση του Προέδρου” εθνικής ενότητας, για να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο και να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές αργότερα φέτος.

Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει τελικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι περισσότερο επικριτική για τις πολιτικές της ΕΕ από ό,τι η προηγούμενη, Θα υπάρξουν εντάσεις μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ, καθώς η Ρώμη πιέζει για περισσότερη αλληλεγγύη και για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης. Οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση είναι επίσης πιθανό να είναι πιο φιλική απέναντι στη Ρωσία, αν και είναι απίθανο να προσπαθήσει να καταργήσει τις κυρώσεις της ΕΕ. Ωστόσο, τα οικονομικά σοκ αναμένεται να είναι περιορισμένα, καθώς οποιαδήποτε σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση θα κλονίσει τα θεμέλια του δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ και την εξάρτηση της Ιταλίας από την εξωτερική χρηματοδότηση του χρέους της.

Η Ιταλία δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ ή το ευρώ βραχυπρόθεσμα. Οϋτε το Κίνημα Πέντε Αστέρων ούτε η Λίγκα του Βορρά ζητούν μια οριστική αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ και οι δύο έχουν μαλακώσει την αντίθεσή τους στο ενιαίο νόμισμα. Ακόμη και αν σχηματίσουν κυβέρνηση, οι εντάσεις με τις Βρυξέλλες θα είναι περιορισμένες.

Αλλά οι εκλογές στην Ιταλία θα κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για την ΕΕ. Τα σχέδια για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που πάντα είναι γεμάτα με δυσκολίες, τώρα φαίνονται πολύ δύσκολο να αποσυρθούν. Το Παρίσι και το Βερολίνο δεν θα εμπιστευτούν τη Ρώμη να καθαρίσει τις ιταλικές τράπεζες, μια απαραίτητη προϋπόθεση για σοβαρή μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Με μια ουσιαστική μεταρρύθμιση της ευρωζώνης να είναι απίθανη, το μέλλον της Ιταλίας εξαρτάται από το εάν η ΕΕ είναι πρόθυμη να δώσει κάποιο χώρο αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική και να επισπεύσει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει με τη μετανάστευση. Αλλά ίσως, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το μέλλον εξαρτάται από την εξέλιξη των προοπτικών του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Το κόμμα δεν έχει ακόμη συμβιβαστεί με τις εσωτερικές αντιφάσεις. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μετρίασε την ευρωσκεπτικιστική ρητορική. Αλλά αυτό θα μπορούσε να επανεμφανιστεί εάν ενταθεί η μεταναστευτική κρίση ή εάν μια νέα οικονομική κρίση ρίξει την ιταλική οικονομία ξανά σε ύφεση. Αυτό θα καθιστούσε τις πιθανότητες αποχώρησης της Ιταλίας από την ΕΕ και το ευρώ, να φαίνονται πιο συγκεκριμένες.

ΤΟ κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Telegraph

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.cer.eu/in-the-press/italian-election-has-shattered-any-illusion-europes-populists-are-retreat