Κάθε μήνα ένας ειδικός σε θέματα marketing παρέχει χρήσιμες συµβουλές.
 
Οι προεδρικές εκλογές του 2018 ήταν οι πρώτες Προεδρικές µε τόσο έντονη παρέμβαση των Social Media. Τώρα, εάν τα χρησιμοποίησαν σωστά είναι άλλο θέµα. Σίγουρα δεν γίναμε Ηνωμένες Πολιτείες ώστε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να αλλάζουν τόσο πολύ τις ισορροπίες και να κατευθύνουν κοινά.
 
Σίγουρα τα Social Media έπαιξαν κάποιο ρόλο, αλλά η προσέγγιση των επιτελείων των υποψηφίων ήταν λίγο άγαρμπη, ενώ οι καμπάνιες τους δεν ήταν τόσο στοχευμένες. Αλλιώς πώς μπορείς να εξηγήσεις ότι μετά από το τέλος ενός παιχνιδιού στο tablet της κόρης µου πεταγόταν ο ένας υποψήφιος και στη μέση ενός παιδικού video που παρακολουθούσε ο γιος µου έβλεπε ξαφνικά τις εξαγγελίες ενός άλλου υποψήφιου;
 
1 ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΤΑΛΤΑ / Γενικός Διευθυντής Red Wolf Digital Group
 
Είναι δεδομένο ότι η προσπάθεια κάλυψης των επιτελείων, µε δικά τους Μέσα των επισκέψεων και των δράσεων των υποψηφίων, ήταν επιτυχημένη και σε πολλές περιπτώσεις άψογη.
 
Εκεί που απέτυχαν παταγωδώς τα επιτελεία ήταν στα "χτυπήματα κάτω από τη μέση" και στη διαχείριση των διαδικτυακών… στρατών τους. Ξαφνικά το κυπριακό Facebook κατακλύστηκε από pages µε ειρωνικούς και µη τίτλους που είχαν στόχο την εκτόξευση λάσπης σε υποψηφίους. Άλλωστε λέγοντας - λέγοντας όλο και κάτι μένει... 
 
Παράλληλα το Τwitter γέµισε troll accounts, τα όποια έχουν "εγκαινιαστεί" στην καλύτερη των περιπτώσεων τον Νοέμβριο του 2017 και στη χειρότερη – που αποτελεί και τον κανόνα– τον Ιανουάριο του 2018. Troll accounts που αποτελούν τις "στρατιές" υπερασπιστών των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας. Βέβαια, για να αποφέρουν αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες "στρατιές" χρειάζονται μεθοδικότητα, τακτική και κυρίως να γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν να πλήξουν και τι να προβάλουν.
Τα accounts αυτά, που ξεφύτρωσαν το τελευταίο τρίμηνο σαν τα μανιτάρια, σίγουρα δεν λειτούργησαν στοχευμένα, δεν γνώριζαν επ’ ουδενί τις θέσεις των υποψηφίων και το µόνο που έκαναν κατά συρροήν ήταν να βρίζουν και να ειρωνεύονται µε το είδος της ειρωνείας που χρησιμοποιούν μαθητούδια...
 
Σε μερικές περιπτώσεις είδαµε μέχρι και τη χρήση εικαστικών τα οποία φωτογράφιζαν το στρατόπεδο που ανήκουν και αυτό γίνεται αντιληπτό λόγω του ότι η εικαστική τους έμπνευση σταµατά στο copy paste της τεχνοτροπίας που χρησιμοποιείται στη βασική καμπάνια του υποψηφίου.
 
Στο εξωτερικό αυτές οι "στρατιές" των πολιτικών κομμάτων αποτελούν βασικό πυλώνα της σύγχρονης επικοινωνιακής πολιτικής και έχουν καταφέρει να καθοδηγήσουν συνειδήσεις, εκλογικά αποτελέσματα, να χαράξουν πολιτική γραμμή και δεν ξεφυτρώνουν µόνο σε περιόδους εκλογών, αλλά δρουν συνεχώς µε στοχοπροσήλωση. Για παράδειγμα, "βαθιά" accounts του ελληνικού Twitter αποτελούν μέρος του στρατού των πολιτικών κομμάτων και δρουν στρατευμένα και μεθοδευµένα για να περάσουν τα μηνύµατά τους µε τις σύγχρονες τάσεις της επικοινωνίας, ορίζοντας μέχρι και trends. 
 
Για να δημιουργήσεις ένα πετυχημένο trend και να πάει όλο και ψηλότερα στη λεγόμενη trending list θα πρέπει να έχεις πολλά Tweets και Retweets µε αναφορά στο συγκεκριμένο trend, σε λίγο χρόνο και να αλληλεπιδράσουν όλο και περισσότερα άτομα.
 
Σε εκλογικές διαδικασίες του εξωτερικού γίνονταν συσκέψεις σε επιτελεία µόνο και µόνο για την ψηφιακή πολιτική και τη δημιουργία σωστής στρατηγικής στα Social Media. Σκεφτείτε µόνο ότι ένας άνθρωπος μπορούσε να διαχειριστεί -εφόσον είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος- εκατοντάδες λογαριασμούς.
 
Σε ό,τι αφορά στους προσωπικούς λογαριασμούς των υποψηφίων θα ήταν αχρείαστο να βγάλει κανείς συμπεράσματα, αφού τα διαχειρίζονταν άλλοι και αποτελούσαν επέκταση των επίσημων σελίδων τους.
 
Εάν υπήρχε µια σωστή και σταθερή ψηφιακή επικοινωνία των υποψηφίων ίσως οι νέοι ψηφοφόροι να ήταν περισσότεροι. Δυστυχώς και σε αυτήν την εκλογική διαδικασία οι νέοι γύρισαν την πλάτη τους σε πρακτικές που θεωρούν ότι δεν τους αντιπροσωπεύουν.
 
Αυτό και µόνο πρέπει να µας προβληµατίσει όλους.