Κάθε µήνα ένας ειδικός σε θέµατα marketing παρέχει χρήσιµες συµβουλές

Ανήκω σε µια γενιά, γνωστή ως Generation X, τη γενιά που µεγάλωσε µε περιορισµένες επιλογές! Ένα τηλεοπτικό κανάλι, µια-δυο αγαπηµένες εκποµπές… "Το µικρό σπίτι στο λιβάδι…", "Μπονάτσα", αν σας λέει κάτι. Η ψυχαγωγία µας ως παιδιών και ως εφήβων περιοριζόταν σε ατέλειωτο παιχνίδι στις αλάνες µε τα όλα τα παιδιά της γειτονιάς µέχρι να βραδιάσει, στην κασέτα που ηχογραφούσαµε µε µανία τραγούδια από την αγαπηµένη εκποµπή "Request Time". Απολαµβάναµε 2-3 είδη παγωτών, θυµάµαι µε αγάπη το τριγωνάκι! 

Το σταθερό τηλέφωνο τοποθετηµένο σε περίοπτη θέση στο σαλόνι, πάντα κρατηµένο, αν είχε έφηβο στο σπίτι. Ακολουθούσαµε όλοι πιστά τα ινδάλµατα της εποχής, ενώ οι απόψεις των φίλων περί όλων των θεµάτων ήταν σταθερή αξία. Όσο για τους µεγαλύτερους της εποχής, είχαν και αυτοί περιορισµένες επιλογές στην ενηµέρωση και ψυχαγωγία.  

μαρκετινγ* Της Μαργαρίτας Δήµου / Client Service Director στην Innovation/Leo Burnett

Η γενιά των Millenials

Μετά έφτασαν θριαµβευτικά οι πολυσυζητηµένοι Millenials, η γενιά της αυτοπεποίθησης που λατρεύει και ζει µε την τεχνολογία. Η γενιά των πολλών επιλογών. Παρεξηγηµένη, ίσως, γενιά. Έρευνες τούς κατατάσσουν ως τη γενιά του "εγώ", άτοµα δηλαδή που δεν ασχολούνται µε τα κοινά, είναι περισσότερο υλιστές και εγωκεντρικοί. Ο χαρακτηρισµός τους, όµως, ως "γενιά του Εγώ", ίσως δεν είναι άσχετος. Η τεχνολογία γι’ αυτούς αποτελεί κύριο εργαλείο επικοινωνίας και ενηµέρωσης, είναι τρόπος ζωής. O τεχνολογικός αναλφαβητισµός για τη γενιά αυτή αποτελεί έγκληµα. 

Οι Millennials, ωστόσο, αγαπούν το διαφορετικό! Είναι ανοικτοί να αποδεχτούν αλλαγές στις κοινωνικές τάσεις. Είναι η γενιά που αναπροσάρµοσε τον τρόπο αγορών και µας ώθησε να αναφωνήσουµε "Ζήτω το e-commerce"! 

Oι νέοι του smart phone

Σήµερα, έχουµε την τύχη να διανύουµε τη γενιά Ζ (GenZ). Τη γενιά που γεννήθηκε κρατώντας ένα smart phone στο χέρι, που ζει ουσιαστικά µέσω των social media, που έµαθε πρώτα να σερφάρει και µετά να διαβάζει, να γράφει, να επικοινωνεί χωρίς πολλά λόγια. Oι σηµερινοί µας έφηβοι. Οι διαδικτυακοί φίλοι, η σηµασία στην κινητικότητα στο προφίλ τους και η ουσιαστική κοινωνική αποµόνωσή τους είναι στοιχεία που παρουσιάζουν επιστηµονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. 

Μαθαίνουν τα πάντα µέσω του Facebook, του Twitter, του YouTube, του Instagram, του Pinterest, και µέσα από αυτές τις δεξαµενές ιδεών και "κοινωνικότητας" επηρεάζονται, υιοθετούν και ακολουθούν τις τάσεις µιας εικονικής πραγµατικότητας, εµπιστεύονται τις συµβουλές φίλων, ακόµη και ξένων, περισσότερο από αυτές διαφόρων εταιρειών που τους αφήνουν αδιάφορους.

Μπορούν αυτές οι τρεις γενιές να συνυπάρξουν ως µια παρέα και να επηρεαστούν από το ίδιο περιεχόµενο;

Σαφέστατα όχι, και αν το επιχειρήσεις θα µείνεις "κούκος". Ζούµε πλέον στην εποχή του tailor made. Τα σύγχρονα µέσα µάς δίδουν την ευκαιρία να δηµιουργούµε ελκυστικό περιεχόµενο µε αξία για τον κάθε παραλήπτη ξεχωριστά, σύµφωνα µε τις δικές του ανάγκες και ενδιαφέροντα, µε τον τρόπο που ο ίδιος µπορεί να αφοµοιώσει, χωρίς κατ’ ανάγκη να του µιλήσει η µάρκα απευθείας. 

Oι influencers

Δεν είναι τυχαίο που τελευταία βλέπουµε τη χρήση των influencers! Προσωπικότητες όπως αθλητές, παρουσιαστές, bloggers, µοντέλα "στρατολογούνται" µε κριτήριο τη σχετικότητά τους µε τη µάρκα, τη δυναµική τους στο πόσο µπορούν να επηρεάσουν και να δηµιουργήσουν τάσεις στα κοινά που τους ακολουθούν. Kανείς δεν µπορεί να αµφισβητήσει τη δυναµική των influencers. Ένα µόνο µένει, να επιλεχθούν άτοµα µε τα σωστά κριτήρια, να ταιριάζουν µε το προφίλ της µάρκας, να έχουν πραγµατική επιρροή και να δηµιουργούν αξία για τη µάρκα. Καλωσορίσαµε, λοιπόν, σε µια νέα εποχή, στην εποχή του Influencer Marketing!