Της Therese Raphael

Όποιο τμήμα της Αμερικής κι αν ευνόησε ο Πρόεδρος, Donald Trump, όταν έθεσε τον στόχο της μείωσης της μετανάστευσης κατά το ήμισυ, δεν ήταν σίγουρα εκείνο με τους γονείς που εργάζονται. Είναι υπέροχο να υπάρχουν μετανάστες με πτυχία,  που να μπορούν να προγραμματίζουν σε πέντε γλώσσες κωδικοποίησης. Ωστόσο η πρότασή του να μειωθεί η νόμιμη μετανάστευση και οι αιτούντες να γίνονται δεκτοί με βάση τις δεξιότητες αντί τους οικογενειακούς δεσμούς αφήνει στο περιθώριο πολλούς χρήσιμους εργαζόμενους μεταξύ αυτών, τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν την φροντίδα μικρών παιδιών.

Η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτής και ευέλικτης παιδικής μέριμνας είναι ήδη ανεπαρκής σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών για όλους, εκτός από τους εύπορους, ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών και την έγκαιρη εκπαίδευση είναι από τις χαμηλότερες από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό έχει τεράστιο κόστος: δεκαετίες έρευνας έχουν εξηγήσει πως η ποιοτική παιδική φροντίδα σχετίζεται με δι βίου ωφέλη τόσο αναφορικά με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, όσο στον τομές της υγείας και τις δυνατότητες εξέλιξης. 

Η παιδική φροντίδα υψηλής ποιότητας όχι μόνο ωφελεί τα παιδιά και τις οικογένειες, αλλά και έχει ευρύτερα οικονομικά οφέλη, όπως είχε δηλώσει κάποτε ο πρώην πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke:

Από οικονομικής απόψεως, τα προγράμματα βρεφικής ηλικίας αποτελούν μια καλή επένδυση με βάση τους ρυθμούς πληθωρισμού, ενώ υπολογίζεται ότι θα φτάσουν το 10% ή και περισσότερο. Πολύ λίγες εναλλακτικές επενδύσεις μπορούν να υποσχεθούν τόσο μεγάλα κέρδη.

Οι ιδέες του Trump θα καθιστούσαν χειρότερη την κατάσταση για τους εργαζόμενους γονείς ενώ οι φτωχότερες οικογένειες θα είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Το 2015, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι εργάστηκαν στην πρωτοβάθμια φροντίδα και εκπαίδευση στις ΗΠΑ σε σύγκριση με 1,1 εκατομμύρια το 1990, αριθμός αυξημένος κατά 56%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετανάστευσης. Σε εθνικό επίπεδο, το 18% αυτών των εργαζομένων είναι μετανάστες. Στην Καλιφόρνια, είναι ένας στους τέσσερις.

Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι δυνατότητες φροντίδας των παιδιών είναι περισσότερες και συχνά πιο προσιτές απ ' ό, τι στις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των Ευρωπαίων μεταναστών αλλά και των κρατικών δαπανών στην περιοχή. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο παιδικής μέριμνας. Κι όμως, χάρη στο Brexit, οι Βρετανοί μπορεί σύντομα να δοκιμάσουν την λύση που προτείνει ο Trump για τις Η.Π.Α.

Οι συνέπειες της ανεπαρκούς παροχής παιδικής μέριμνας μπορούν να παρατηρηθούν ήδη στο Λονδίνο. Ενώ οι γονείς στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν γενικά περισσότερες επιλογές από τους Αμερικανούς γονείς, το κόστος παιδικής φροντίδας στο Λονδίνο είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο και υπάρχει μια χρόνια ανεπάρκεια, με 32 μόνο θέσεις για κάθε 100 παιδιά κάτω των πέντε ετών. Για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, το Λονδίνο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών για κάθε βαλάντιο, από τους βασικούς βοηθούς μητέρας μέχρι τις τις κορυφαίες νταντάδες με πτυχία. Ωστόσο το κόστος αυξάνεται πιο γρήγορα κι από τους μισθούς. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η μητρική απασχόληση στο Λονδίνο είναι η χαμηλότερη από οποιαδήποτε περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου - με το 40% των μητέρων να αναφέρουν την παιδική φροντίδα ως βασικό εμπόδιο.

Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Έρευνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν το Λονδίνο μπορούσε να αυξήσει τη μητρική απασχόληση μέχρι το μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου στο 69%, τότε θα προέκυπτε καθαρό κέρδος 90 εκατομμυρίων λιρών (106 εκατομμύρια δολάρια) στο Δημόσιο και 2.200 οικογένειες θα ξέφευγαν από από την κατάσταση φτώχειας. Οι πολιτικές του Trump θα μειώσουν τα επίπεδα της μητρικής απασχόλησης πιθανώς κάτω από το μέσο όρο και στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών στην ΕΕ που αποθαρρύνονται να έρχονται στη Βρετανία για να αναλάβουν δουλειές ως νταντάδες ή για παιδική μέριμνα, αλλά αν ο αριθμός των νοσοκόμων της ΕΕ που υποβάλλουν αίτηση για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενδεικτικός, θα υπάρξει υποχώρηση. Και το φαινόμενο θα γίνει αισθητό σε ολόκληρο τον κλάδο: Σχεδόν το 6% των 300.000 υπηκόων των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μετανάστες της ΕΕ. Οι υπήκοοι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν σχεδόν το 9% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε στις ΗΠΑ είναι κάτι από αυτά δεσμευτικό. Ενώ μπορεί το Brexit να είναι μη αναστρέψιμο, η πρωθυπουργός, Τheresa May θα μπορούσε να αναγνωρίσει ότι η εξασφάλιση επαρκών μέσων φροντίδας των παιδιών όπως η διασφάλιση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας. Η διασφάλιση ότι η Εθνική Υπηρεσία Υγείας έχει πρόσβαση σε επαρκείς νοσηλευτές, γιατρούς και λοιπό προσωπικό απαιτεί υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων.

Στις ΗΠΑ είναι απίθανο ότι το Κογκρέσο θα δώσει έγκριση στο σχέδιο του Trump, όπως ανέφερε και o συνάδελφός μου στο Bloomberg View, Timothy L. O'Brien.  Πολλοί δικηγόροι στο Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου αντιτίθενται στα αυστηρά μέτρα της νόμιμης αντιπολίτευσης. Ωστόσο οι νομικοί πρέπει να κάνουν περισσότερο από μια απλή απόρριψη της πρότασης. Πρέπει να εξηγήσουν στις αμερικανικές οικογένειες γιατί αυτό θα τις αφήσει χειρότερους από την κατάσταση που τις βρήκε.