Του Jason Schenker 

Το ευρώ ετοιμάζεται να πάρει την ανιούσα μετά τη νίκη του κεντρώου Emmanuel Macron έναντι της Le Pen στις γαλλικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριo (1:1) δεν επετεύχθη –και τα χαμηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2016 χάραξαν μία τροχιά συναλλαγών για το ενιαίο νόμισμα που συνεχώς παρουσιάζει μια τάση για υψηλότερα χαμηλά και υψηλότερα υψηλά. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί με τη νίκη του Macron.

Οι αγορές πιθανότατα θα εγκαταλείψουν τώρα την αντίληψη ότι ένα από τα ιδρυτικά μέλη θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το γεγονός ότι το Brexit κατέκλυσε τα πρωτοσέλιδα, το project της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν περιστράφηκε ποτέ γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν όμως η Γαλλία εξέλεγε έναν ηγέτη που θα υποστήριζε την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ πιο σοβαρές. Επιπλέον, η Γαλλία ανήκει στην Ευρωζώνη και μια αποχώρηση θα μπορούσε να είναι πολύ πιο χαοτική από το Brexit για τις αγορές συναλλάγματος.

Δεδομένου ότι οι ακραίοι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη έχουν υποχωρήσει, το focus των traders της αγοράς συναλλάγματος είναι πιθανό να μετατοπιστεί προς τα οικονομικά θεμελιώδη. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης δεν είναι απλώς θετική, αλλά ισχυρή. Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας PMI έχει επεκταθεί τους τελευταίους 46 διαδοχικούς μήνες, καταγράφοντας πρόσφατα υψηλούς ρυθμούς ανόδου. Ούτε η ΗΠΑ, ούτε η Κίνα μπορούν να καυχώνται για παρόμοια δυναμική -ειδικά μετά το "φρένο" του Απριλίου τόσο για τον κινεζικό μεταποιητικό δείκτη Caixin όσο και για τον αμερικανικό μεταποιητικό δείκτη ISM.

View

Σημαντική βελτίωση έχει σημειώσει και η αγορά εργασίας της Ευρωζώνης. Όπως στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας της Ευρωζώνης έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Για τις ΗΠΑ, διαμορφώθηκε στο 4,4% τον Απρίλιο, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2007, με την τελευταία έκθεση για το ΑΕΠ να εμφανίζει το δείκτη τιμών της καταναλωτικής δαπάνης στο 2%. Στην Ευρωζώνη, όπου η ανεργία είναι διαρθρωτικά υψηλότερη από ό, τι στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας του Μαρτίου ήταν 9,5% -το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2009. Επιπλέον, στη ζώνη του ευρώ ο πληθωρισμός καταναλωτή αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 1,9%. Αλλά ενώ οι προσδοκίες της Federal Reserve είναι hawkish (υπέρ των υψηλότερων επιτοκίων για συγκράτηση του πληθωρισμού) –αναμένονται περίπου έξι αυξήσεις έως τα τέλη του επόμενου έτους- οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα δράσει στο ίδιο διάστημα είναι πολύ χαμηλές.

Με άλλα λόγια, οι αγορές συνεχίζουν να υποτιμούν την πορεία των μελλοντικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

View

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και η πιθανή ήπια επιτάχυνση του πληθωρισμού που θα αποκαλύψει η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας ανεβάζουν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο, τα θεμελιώδη μεγέθη της Ευρωζώνης είναι από ορισμένες απόψεις πιο hawkish για τη νομισματική πολιτική, λόγω της αυξημένης προσοχής που δίνει η ΕΚΤ στη συγκράτηση του πληθωρισμού, εμμένοντας στο στόχο του 2%. Αυτός ο οδηγός της πολιτικής της -και τα αντίστοιχα οικονομικά θεμελιώδη της Ευρωζώνης- είναι πιθανό να στηρίξουν την τάση στο ευρώ, ακόμη και αν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed, γίνονταν ελαφρώς πιο hawkish.

Η τεχνική ανάλυση των συναλλαγών τρέφεται από τα θεμελιώδη: και τα δύο λειτουργούν υποστηρικτικά για το ευρώ. Ακόμη και πριν από τις γαλλικές εκλογές, η πιθανότητα να ενισχυθούν τα οικονομικά θεμελιώδη της Ευρωζώνης είχε τροφοδοτήσει την τάση για bullish ως προς τις τιμές τεχνικά χαρακτηριστικά. Οι κινήσεις του ευρώ βρήκαν στήριξη στα αποτελέσματα του α' γύρου των γαλλικών εκλογών τον Απρίλιο -αλλά παράλληλα κατεύθυνση έδωσε και η άνοδος του επιπέδου του πληθωρισμού. Αυτό έχει δημιουργήσει τεχνικό momentum, με το ευρώ να διαπραγματεύεται πάνω από τους κρίσιμους κινητούς μέσους όρους 30 και 100 ημερών, καθώς και στο μοτίβο των υψηλότερων χαμηλών και των υψηλότερων υψηλών από το Δεκέμβριο του 2016. Επιπρόσθετα, άλλου είδους momentum, η σχετική ισχύς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του όγκου όπως ο στοχαστικός δείκτης ή ο δείκτης Σχετικής Ισχύος παρείχαν bullish επιβεβαίωση για τη διαπραγμάτευση του ευρώ τον τελευταίο μήνα. Προς το παρόν τα τεχνικά στοιχεία τάσσονται υπέρ ενός ισχυρότερου ευρώ -και αν τα θεμελιώδη της Ευρωζώνης παραμείνουν σταθερά, τότε το σενάριο αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω. Τα τεχνικά στοιχεία θα μπορούσαν να τροφοδοτηθούν περαιτέρω από τις αυξήσεις της αξίας του ευρώ που θα επέλθουν από τα θεμελιώδη, οδηγώντας σε μια συσσώρευση συναλλαγών και επιτείνοντας το ενδεχόμενο ενός σημαντικού ανοδικού ξεσπάσματος για το νόμισμα -ακόμη κι από τα τρέχοντα επίπεδα.​