Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με μικρά κέρδη κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί όμως να βρει ρυθμό μετά από τη διήμερη ανοδική αντίδραση που επανέφερε τον γενικό δείκτη πάνω από τις 820 μονάδες.

...

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,42% στις 825,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,42% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.122,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,54% στις 884,28 μονάδες.

Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αφομοίωσης των 820 μονάδων, τις οποίες ανέκτησε την Παρασκευή μετά από πέντε ημέρες "περιπλάνησης" έως τις 794 μονάδες. Η νευρικότητα και η μεταβλητότητα όμως είναι εμφανείς στο ταμπλό, με αρκετούς τίτλους ήδη να έχουν αλλάξει πρόσημο αρκετές φορές.

Όπως σημειώνει ο Ν. Καυκάς της Merit, η εβδομάδα αυτή είναι η τελευταία πριν την εκπνοή των παραγώγων συμβολαίων μηνιαίου και του τριμηνιαίου κύκλου με αποτέλεσμα να αυξηθεί ενδεχομένως η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα. Κατά τα άλλα το εύρος της συσσώρευσης εν τέλει δεν παραβιάστηκε, ενώ υποστηρικτική είναι και η αποκλιμάκωση του 10ετούς ομολόγου στο 4,15% (mid ytm). 

Στο μεταξύ η προσοχή της αγοράς σήμερα είναι στραμμένη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα. Το Eurogroup "θα ενημερωθεί για το ότι η Ελλάδα έχει πλέον εκπληρώσει τα τελευταία δύο προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της τρίτης επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Οι θεσμοί θα ενημερώσουν επίσης τους υπουργούς σχετικά με την πρώτη αποστολή της τέταρτης επανεξέτασης του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου" αναφέρεται.

Το επόμενο βήμα από ελληνικής πλευράς είναι το αναπτυξιακό σχέδιο. Σχεδιάζεται να δημοσιοποιηθεί και να αποσταλεί στους θεσμούς πριν το Eurogroup του Απριλίου και θα περιλαμβάνει όλες τις θέσεις της κυβέρνησης, ακόμα και για παροχές όπως αυτή του κατώτατου μισθού ούτως, ώστε να δείξει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις στη μεταμνημονιακή εποχή. Μένει λοιπόν να φανεί σε αυτό πώς θα καταγραφούν και κυβερνητικές προθέσεις όπως εκφράστηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για παροχές και εντός του 2018.

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil σημειώνει άλμα 2,82%, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα ανακοινώσει μέρισμα άνω του 1 ευρώ το 2017, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Εθνική. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Πειραιώς, Σαράντης, Βιοχαλκο και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, οι ΟΛΠ, ΟΤΕ, Λάμδα, Jumbo, Folli Follie, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Alpha Bank βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το -0,8%. Χωρίς μεταβολή οι Aegean, Grivalia και ΑΔΜΗΕ.