Το ευρώ εκτοξεύεται στα υψηλά τριών ετών καθώς οι συντηρητικοί του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και οι αντίπαλοι Σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν σε συμφωνία Μεγάλου Συνασπισμού.

Η είδηση έδωσε νέα ώθηση στο ράλι που σημειώνει το ενιαίο νόμισμα από χθες μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα οποία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό μείωσης των τεράστιων νομισματικών της κινήτρων.

Έτσι, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,7% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2015 στο 1,2120.

Συνολικά, αυτές τις δύο ημέρες, το ενιαίο νόμισμα έχει σημείωσει άνοδο 1,4%, στις καλύτερες επιδόσεις του από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Την Πέμπτη, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου στην ΕΚΤ έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα μπορούσαν να επανεξετάσουν την επικοινωνιακή τους στάση στις αρχές του 2018, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι ετοιμάζονται να μειώσουν το QE εάν ο ισχυρός ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης συνεχιστεί.

Ελευθερία Κούρταλη