Με ράλι ανόδου 1,5% κινείται ο ισπανικός IBEX 35 σήμερα, καθώς οι επενδυτές "ζυγίζουν” τις χτεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Καταλονίας Carles Puigdemont, ο οποίος ανέστειλε τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της περιφέρειας, προκειμένου, όπως είπε, να δώσει μία τελευταία ευκαιρία στον διάλογο με την κεντρική κυβέρνηση του Rahoy. 

Στην πραγματικότητα, με αυτή την ανακήρυξη "ανεξαρτησίας εν αναστολή", ο Puigdemont επιχειρεί να πετάξει τη μπάλα και πάλι προς την πλευρά της κυβέρνησης Rajoy στη Μαδρίτη, η οποία θα πρέπει είτε να υποχωρήσει προς το παρόν, είτε να προχωρήσει, όπως σχεδίαζε, σε ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, δηλ. σε ανάληψη από την κεντρική εξουσία των αρμοδιοτήτων της Generalitat και σε περαιτέρω κατασταλικά μέτρα, όπως λ.χ. η σύλληψη, με την κατηγορία του στασιασμού, των ηγετών της περιφερειακής κυβέρνησης και των δυνάμεων που στηρίζουν την απόσχιση. 

Ωστόσο, αργότερα ο Puigdemont  και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ. "Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της" αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: "διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας". 

Στους επενδυτές της Ισπανίας, πάντως, ακόμα και αυτή η ασαφής αναστολή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία έφερε ανακούφιση, αν και το μέλλον για μετοχές και ομόλογα προβλέπεται αβέβαιο, εν μέσω της καταλανικής κρίσης που είναι ακόμη μακριά από το να έχει κοπάσει.

Σήμερα, μετά από μία πρώτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ασφαλείας στην Ισπανία, αναμένεται η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να εξετασθούν τρόποι αντιμετώπισης της καταλανικής "πρόκλησης”. 

Στο ευρωπαϊκό ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,13%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται οριακά κατά 0,05% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί οριακά κατά 0,05%. Στην Ελβετία ο SMI κερδίζει 0,19% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει σημειώνει άνοδο 0,47%.

Στην Ισπανία οι τράπεζες πραγματοποιούν άλμα σήμερα, με την Sabadell να ενισχύεται κατά 3,3% και την CaixaBank να κερδίζει 3,2%.

Παράλληλα, οι αποδόσεις στα ισπανικά ομόλογα υποχωρούν στον απόηχο της απόφασης του ηγέτη της Καταλονίας Carles Puigdemont να αναστείλει την ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Η απόδοση στο 10ετές χάνει 4 μονάδες βάσης υποχωρώντας στο 1,66% σύμφωνα με το Bloomberg. Το spread με το αντίστοιχο γερμανικό μειώθηκε κατά 7 μ.β. στις 119 μ.β. 

Αλλά και το ευρώ ενισχύεται σήμερα στα 1,1815 δολ. στον απόηχο των εξελίξεων στην Καταλονία.