Οι διεθνείς μετοχές σημειώνουν νέο ιστορικό ρεκόρ σήμερα, αν και στην Ευρώπη κυριαρχεί επιφυλακτικότητα, καθώς οι αγορές περίμεναν να δουν αν η περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία θα κηρύξει ανεξαρτησία αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι αναδυόμενες μετοχές αγγίζουν τα υψηλά δύο εβδομάδων, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας και διαπραγματεύονται μόλις 0,6% χαμηλότερα από τα υψηλά τριετίας, χάρη στα ισχυρά κέρδη στην Ασία. Τα νομίσματα της περιοχής ενισχύονται επίσης, με πρωταγωνιστή το γουάν, το οποίο οδεύει στην καλύτερη ημέρα του σε ένα μήνα.

Οι αγορές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας έδωσαν στην Ασία ισχυρή ώθηση, αλλά η καταλανική αβεβαιότητα ασκεί πιέσεις στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της ευρωζώνης και τις ισπανικές αγορές ομολόγων.

Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζεμόν, θα μιλήσει σήμερα στο κοινοβούλιο της περιοχής στη Βαρκελώνη και σύμφωνα με αναφορές θα ζητήσει την ψήφιση της μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας από τη Μαδρίτη. 

Ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης υποχωρεί κατά 0,7% έχοντας μειωθεί συνολικά σχεδόν κατά 9% από τον Μάιο.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα υψηλά μίας εβδομάδας μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Αύγουστο. 

Το ενιαίο νόμισμα δέχεται επίσης ώθηση από την αδυναμία του δολαρίου, το οποίο υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος "μετρά" το δολάριο έναντι έξι μεγάλων νομισμάτων, υποχωρεί 0,2% στις 93,533 μονάδες και μακριά από την κορυφή σχεδόν 3 μηνών της Παρασκευής. 

Αυτό προσφέρει ανακούφιση στην τουρκική λίρα μετά το sell-off σε χαμηλά επίπεδα εννέα μηνών τη Δευτέρα λόγω της διαμάχης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας για την θεώρηση βίζα.

Το πεσό του Μεξικού διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών, πριν από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για τη NAFTA την Τετάρτη.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε 0,6%, με την βοήθεια της ανόδου της τάξης του 1,6% στην Κορέα, καθώς μετοχές εταιρειών όπως η Samsung σημείωσαν ράλι. 

Στα εμπορεύματα, οι τιμές του πετρελαίου Brent αυξάνονται πάνω από τα 56 δολάρια το βαρέλι, αφού η Σαουδική Αραβία σημείωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές της και καθώς ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της πιο μακροπρόθεσμης "ισορροπίας" της αγοράς.

Το Brent σημειώνει άνοδο 50 σεντς στα 56,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ η άνοδος κατά 54 σεντς στέλνει το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του χρυσού αγγίζουν το υψηλότερο επίπεδο μίας εβδομάδας, λόγω του ασθενέστερου δολαρίου. Η spot τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,5% στα $ 1290 η ουγγιά. 

ΠΗΓΗ: iForex