Το ράλι των μετοχών συνεχίζεται, όπως σημειώνει η UBS. Για πόσο ακόμη, όμως; Η φετινή απόδοση του παγκόσμιου δείκτη MSCI All Country αγγίζει το 17%  και ακολουθεί τα κέρδη της τάξης του 8% που σημειώθηκαν το 2016. Ωστόσο, οι μετοχές δεν μπορούν να συνεχίσουν να σημειώνουν τόσο υψηλά κέρδη για πολύ διάστημα ακόμη, όπως προειδοποιεί η τράπεζα.

Στο παρελθόν, διαστήματα εξαιρετικά ισχυρών αποδόσεων στις μετοχές ακολουθήθηκαν από ένα από τα δύο γεγονότα: μία απότομη διόρθωση ή περίοδοι χαμηλότερων αποδόσεων. Η UBS εκτιμά ότι είναι απίθανο σε αυτό το σημείο να υπάρξει ισχυρή διόρθωση. Οι παραδοσιακοί καταλύτες για μια απότομη βουτιά – εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, λιτότητα από τις κυβερνήσεις, σημαντικά υψηλότερα επιτόκια, πιστωτική κρίση ή εξωγενές σοκ - είναι μάλλον απίθανο να εμφανιστούν σε χρονικό ορίζοντα έξι μηνών.

Η ευελιξία στην προσφορά πετρελαίου που δημιουργήθηκε από την τεχνολογία σχιστόλιθου έχει μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ενός σοκ στην τιμή του μαύρου χρυσού, ενώ μετά από χρόνια μειώσεων των ελλειμμάτων προϋπολογισμού στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, τα τρέχοντα προγράμματα δημοσιονομικής πολιτικής υποδηλώνουν περισσότερες κυβερνητικές δαπάνες.

Επίσης, η βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών των τραπεζών από 7,1% το 2007 σε 13,4% σήμερα και η μείωση των δεικτών του χρέους των νοικοκυριών προς το ΑΕΠ από το 85% το 2009 σε 73%, περιορίζουν τον κίνδυνο πιστωτικής κρίσης.

Η UBS επισημαίνει ότι οι εξωγενείς διαταραχές από τη φύση τους είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αν και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Βόρεια Κορέα είναι ένας σαφής δυνητικός κίνδυνος. Αλλά το βασικό σενάριο της UBS παραμένει μια διπλωματική λύση.

Κατά την άποψη της τράπεζας, πιο πιθανή αιτία διόρθωσης στις μετοχές θα ήταν η ταχεία απόσυρση της νομισματικής στήριξης. Ωστόσο, ο χαμηλός πληθωρισμός και η δέσμευση των κεντρικών τραπεζών για σταδιακή αλλαγή πολιτικής το καθιστούν απίθανο για τους επόμενους έξι μήνες.

Επομένως, σημειώνει η UBS, ενώ μια απότομη πτώση φαίνεται απίθανη, το πιο πιθανό είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο χαμηλότερων αποδόσεων από τις μετοχές. Ο παγκόσμιος δείκτης p/e  διαμορφώνεται στο 17,8 και κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 18, μειώνοντας έτσι το περιθώριο για σημαντική περαιτέρω ανοδική πορεία. Το σενάριο Goldilocks για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό που έχει διαδραματίσει τους τελευταίους έξι μήνες είναι πιθανό να αλλάξει, ειδικά όσον αφορά τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω εάν επιταχυνθεί η ανάπτυξη το επόμενο έτος, ειδικά εάν εφαρμοστεί και η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ.

Όπως προσθέτει η UBS, ένα σημείο καμπής επετεύχθη επίσης στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ με την Federal Reserve να ανακοινώνει ότι θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της αυτό το μήνα. Η απόσυρση των κινήτρων θα είναι σταδιακή και, μετά τη μείωση, ο ισολογισμός της Fed θα παραμείνει επίσης πολύ μεγαλύτερος από τα επίπεδα προ-χρηματοπιστωτικής κρίσης, γεγονός που θα πρέπει να περιορίσει τον αντίκτυπο στην αγορά.

Ετσι, η UBS αναμένει αποδόσεις της τάξης του 2-4% κατά τους επόμενους έξι μήνες και για αυτόν τον λόγο μείωσε πρόσφατα το ποσοστό της overweight θέσης της στις παγκόσμιες μετοχές. Όμως, ενώ οι αποδόσεις μπορεί να είναι χαμηλότερες από ό, τι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, οι μετοχές είναι πιθανό να προσφέρουν θετικές αποδόσεις που είναι ελκυστικές σε σχέση με τα μετρητά και τα ομόλογα υψηλού επενδυτικού βαθμού, όπως τονίζει.

Ελευθερία Κούρταλη