Βαριά η "σκιά” των γεωπολιτικών εντάσεων που πλανάται πάνω από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, με τους περισσότερους δείκτες να σημειώνουν απώλειες κοντά στο 1%, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην αναζήτηση ασφαλών assets εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο. 

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι ευρωαγορές βρίσκονται σε τροχιά για απώλειες 2.7%, ήτοι τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το Νοέμβριο του 2016,  λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 

Μάλιστα χθες ο χρυσός έκλεισε σε υψηλό άνω των δύο ετών και πάνω από τα 1.290 δολάρια την ουγκιά εν μέσω κλίματος αποστροφής κινδύνου στις διεθνείς αγορές, ενώ ο δείκτης φόβου VIX στην Wall Street σημείωσε άλμα 40% αναρριχώμενος σε υψηλό τριών μηνών. 

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1% περίπου, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0.66%. 

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax καταγράφει την μικρότερη πτώση ύψους 0.2% περίπου, ο γαλλικός CAC χάνει 1.04%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες της τάξης το 1.19%. Στην Ελβετία ο SMI υποχωρεί κατά 0.79%. 

Σε καθοδική τροχιά και τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να χάνει 1.32%, τον ισπανικό IBEX να υποχωρεί κατά 1.37% και τον πορτογαλικό PSI να καταγράφει απώλειες κοντά στο 1%. 

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο καθώς συνεχίζεται η ανταλλαγή απειλών μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ να διαμηνύει, σε νέες δηλώσεις του, ότι η προειδοποίηση την οποία απηύθυνε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βόρεια Κορέα "ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή". 

Όπως τόνισε ο ίδιος, η ηγεσία της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να είναι "πολύ ανήσυχη" στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του, μερικές ώρες αφότου η βορειοκορεατική στρατιωτική ηγεσία δημοσιοποίησε ένα λεπτομερές σχέδιο για την εκτόξευση πυραύλων που θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από την Ιαπωνία και να πλήξουν το Γκουάμ. 

Στα εταιρικά νέα, ξεχωρίζει η μετοχή της Dixons Carphone που σημειώνει βουτιά 8% μετά την υποβάθμισή της από την BNP Paribas. 

Οριακά χαμηλότερα κινείται η μετοχή της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Γερμανίας, Innogy, η οποία παρότι ανακοίνωσε διεύρυνση της πελατειακής της βάσης ανέφερε πως η αγορά παραμένει σφιχτή.

Τέλος, ισχυρές απώλειες άνω του 2% καταγράφει η Novozymes μετά τα χειρότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα τριμήνου.