Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι καθώς κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα.

Οι απώλειες ακολουθούν το αρνητικό κλείσιμο των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ την Πέμπτη, με τον βιομηχανικό Dow Jones να γνωρίζει χθες τις μεγαλύτερης ημερήσιες απώλειες από τα μέσα Μαΐου. Το sell-off ακολούθησε τις νέες επιθετικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ο οποίος σημείωσε ότι η απειλή που έκανε την Τρίτη να εξαπολύσει "φωτιά και οργή" κατά της Βόρειας Κορέας "ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή".

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ωστόσο τόνισε ότι η ηγεσία της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να είναι "πολύ ανήσυχη" στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του.

"Θα τους συμβούν (σ.σ. στους Βορειοκορεάτες) πράγματα που ποτέ δεν θεωρούσαν ότι ήσαν πιθανά", πρόσθεσε.

Τους τόνους ανέβασε και η Κίνα αναφέροντας σε κεντρικό άρθρο στους κρατικούς Global Times ότι θα παρέμβει εάν η Βόρεια Κορέα χτυπηθεί πρώτη.

Η γεωπολιτική ένταση αποτυπώνεται στα χρηματιστηριακά ταμπλό με τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να σημειώνει βουτιά 1,9%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai υποχωρεί 1,4%, ενώ ο Sensex χάνει 0,7%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρεί σε ποσοστό 1,8%. Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 χάνει 1,2%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 υποχωρεί 0,9%.

Στην Ιαπωνία οι αγορές παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω τοπικής αργίας.