Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση που σηματοδοτεί την πρώτη φορά από τον Απρίλιο που και οι τρεις δείκτες της Wall Street τερματίζουν για τρίτη διαδοχική ημέρα με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι ανησυχίες γύρω από τις ανταλλαγές απειλών μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, συνεχίζουν να επιβαρύνουν το επενδυτικό αίσθημα.

Πράγματι, η αβεβαιότητα είναι διάχυτη στο ταμπλό της Wall Street, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ανόδου στους δείκτες. Με νέο μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα επανήλθε ο Αμερικανός πρόεδρος: Μάλλον η προειδοποίησή μου περί "φωτιάς και οργής" δεν ήταν αρκετά σκληρή, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως αν η Βόρεια Κορέα σκεφτεί να επιτεθεί στους συμμάχους των Αμερικανών ή στις ΗΠΑ, θα της συμβούν πράγματα που ποτέ δεν θεωρούσε πιθανά. Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προληπτικής επίθεσης, αναφέροντας πως "θα δούμε τι θα γίνει".

Αυτά αφ’ότου η Πιονγκγιάνγκ παρουσίασε λεπτομερές σχέδιο για την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία προς το αμερικανικό έδαφος του Γκουάμ στον Ειρηνικό, κλιμακώνοντας την ένταση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και κατηγόρησε ότι έχει "χάσει τα λογικά του".

Δείκτες - Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε απώλειες 203 μονάδων ή 0,93% στις 21.845 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,45% στις 2.438 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 2,13% ή 135 μονάδες, κατρακυλώντας στις 6.216 μονάδες. Οι δείκτες ήλθαν αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από τον Μάιο. 

Εν μέσω των έντονων γεωπολιτικών ανησυχιών, κοντά σε υψηλό 4 μηνών έφθασε και ο δείκτης φόβου VIX της CBOE, ύστερα από "άλμα" της τάξεως του 43%. 

"Βουτιά" 2% γνώρισε, εν τω μεταξύ, το αργό, καθώς δεν κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο που απέκτησε στη διάρκεια της ημέρας. Σε υψηλό δύο μηνών έφθασε, από την άλλη, ο χρυσός καθώς συνεχίζει να επωφελείται από το κλίμα ανησυχίας που "πυροδοτούν" τα γεωπολιτικά, λειτουργώντας ως "ασφαλές καταφύγιο".

Στο μέτωπο της οικονομίας,  ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς την προηγούμενη εβδομάδα, αν και παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 244.000.

Παράλληλα, υποχώρησαν τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, ένδειξη ότι οι ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό παραμένουν αδύναμες. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,1% τον Ιούλιο από τον προηγούμενα μήνα.