Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μόνο σε μία μετοχή, την Coca Cola, στηρίχθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να περάσει ανώδυνα τη διόρθωση της πλειονότητας των τίτλων, αν και δεν κατάφερε να απομακρυνθεί από την περιοχή των 830 μονάδων, στην οποία έχει "κολλήσει" επί 5ήμερον.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη μόλις 0,02% στις 833,78 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 832,65 μονάδων (-0,12%) και 839,59 μον. (+0,72%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 27,7 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 1,03 εκατ. ευρώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,75%, στις 2.197,10 μονάδες, ενώ στο -0,52% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.144,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,62% στις 1.072,63 μονάδες.

Η υψηλή στάθμιση της Coca Cola HBC στους δείκτες του ΧΑ, κατέστησε το +6,79% που κατέγραψε η μετοχή το βασικό μοχλό της διατήρησης του θετικού προσήμου της αγοράς, η οποία κατάφερε μετά από αρκετές ημέρες να βρει στήριξη από τα εταιρικά αποτελέσματα. Η Coca Cola HBC ανακοίνωσε πολύ καλύτερα του αναμενομένου μεγέθη το α' 6μηνο του έτους, με την αγορά να ωθεί την κεφαλαιοποίησή της πάνω από τα 10 δισ. ευρώ.

Αν και μέχρι πρότινος τα εταιρικά αποτελέσματα δεν είχαν καταφέρει να δώσουν τον τόνο στην αγορά, τόσο ο Μυτιληναίος χτες, όσο και η Coca Cola σήμερα, έδωσαν μια ήπια ώθηση στην αγορά, την οποία είχε σημαντική ανάγκη, προκειμένου να μην αναλωθεί άλλο στην περιοχή των 830 μονάδων.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν ακόμη περισσότερα αποτελέσματα, με την αγορά να αναμένει τον τραπεζικό κλάδο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο κλάδος εξετάζει σοβαρά τις ομολογιακές εκδόσεις με στόχο είτε την ενίσχυση της ρευστότητας είτε των κεφαλαίων του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το σήμα για την προοπτική της έκδοσης αυτής που θα γίνει εντός του δ΄ τριμήνου του έτους, πιθανότατα τον Οκτώβριο, έδωσαν ανώτατα στελέχη της Τράπεζας στους ξένους επενδυτές κατά τη διάρκεια επαφών εντός του Ιουλίου.

Επίσης, η αγορά θα πρέπει να περιμένει έως τα μεσάνυχτα σήμερα, όταν και είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση για την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley, η οποία είθισται να έχει αλλαγές μόνο στις σταθμίσεις. Οι αλλαγές θα ισχύσουν με το κλείσιμο της 31ης Αυγούστου, ενώ δεν είναι βέβαιο εάν υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι 9 μετοχές συμπεριλαμβάνονται στον MSCI Greece Standard, και συγκεκριμένα οι Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Πειραιώς Τράπεζα, Eurobank, Τιτάν και Folli Follie.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός της ΕΕΕ, μόνο η Πειραιώς, η Folli Follie και η Λάμδα έκλεισαν σε θετικά εδάφη στον FTSE 25, χωρίς όμως να καταφέρουν να κινηθούν πάνω από το +0,6%. Χωρίς μεταβολή, ισορροπώντας τις πιέσεις που δέχτηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank. 

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ έκλεισαν με απώλειες 2,73% και 2,33% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Εθνική, Attica ~Bank, Jumbo, Grivalia, Μυτιληναίος, Eurobank, ΟΠΑΠ και Τιτάν. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Σαράντης, Aegean, Φουρλής, ΕΧΑΕ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο, ΟΛΠ και ΟΤΕ.