Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
 
Σταθερά ανοδικά κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βασίζεται στην άνοδο ολίγων δεικτοβαρών μετοχών, με κύρια εκείνη της Coca Cola, προκειμένου να υπεραντισταθμίσει την πτώση της πλειονότητας των τίτλων του.
 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,43% στις 837,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,8 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.204,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,23% στις 1.081,87 μονάδες.
 
Η υψηλή στάθμιση της Coca Cola HBC στους δείκτες του ΧΑ, καθιστά το +6,87% που καταγράφει η μετοχή το βασικό μοχλό ανόδου σήμερα της αγοράς, η οποία καταφέρνει μετά από αρκετές ημέρες να λάβει ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα. Η Coca Cola HBC ανακοίνωσε πολύ καλύτερα του αναμενομένου μεγέθη το α' 6μηνο του έτους, με την αγορά να ωθεί την κεφαλαιοποίησή της πάνω από τα 10 δισ. ευρώ.
 
Αν και το αρνητικό πρόσημο κυριαρχεί στο ταμπλό, τα κέρδη των Πειραιώς, Βιοχαλκο και Ελλάκτωρ, που ξεπερνούν το 1%, αλλά και των Alpha Bank και Μυτιληναίο, προσφέρουν σημαντικά ερείσματα στην αποκατάσταση της επαφής του γενικού δείκτη με τις 840 μονάδες, κόντρα στην τάση πολλών μετοχών.
 
Στις "πλάτες" των έξι μετοχών του FTSE 25, η αγορά βρίσκει ευκαιρία να διορθώσει στους περισσότερους τίτλους του ΧΑ, χωρίς να απειλήσει τα επίπεδα τα οποία έχει υπερασπιστεί με επιτυχία τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε, η αγορά έχει δείξει ότι μπορεί να προχωρήσει σε τοπικές διορθώσεις, χωρίς να προκαλέσει κάποια τεχνική πίεση που να χαλάσουν τη διαγραμματική εικόνα του ΧΑ. 
 
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η εικόνα αυτή δεν αποκλείεται να συντηρηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, εξέλιξη που θα αφήσει μια θετική εντύπωση για τις αντοχές του ΧΑ. Άλλωστε, η χαμηλή ροή ειδησεογραφίας μέχρι τότε δεν αναμένεται να μεταβάλει τις συνθήκες για να το επιτύχει αυτό.
 
Τα "νεότερα" άλλωστε θα τα έχουμε τον Σεπτέμβριο, όταν και θα πραγματοποιηθούν δύο EWG μέσα στον ίδιο μήνα, ένα Eurogroup, η άφιξη (ενδεχομένως και διπλή) των θεσμών στην Αθήνα, η έλευση Mακρόν και Τζεντιλόνι και η ΔΕΘ. Συμπυκνωμένα γεγονότα και υποχρεώσεις προς τους δανειστές αλλά και προς το… εσωτερικό διαμορφώνουν το ιδιαίτερα απαιτητικό χρονοδιάγραμμα του Σεπτεμβρίου για το διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης.
 
Στο ταμπλό τώρα, εκτός των θετικών μετοχών, η ΔΕΗ, η Folli Follie και η Grivalia σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Λάμδα, Φουρλής, ΕΧΑΕ, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Eurobank, Σαράντης, Aegean και Attica Bank.