Επιφυλακτικό είναι σήμερα το κλίμα στο ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου, μετά από τις χθεσινές ισχυρές επιδόσεις των δεικτών, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής, λίγο πριν από τον α’ γύρο προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι αβεβαιότητες εντάθηκαν, άλλωστε, μετά από τη χθεσινοβραδινή επίθεση στο Παρίσι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Οι αναλυτές επισημαίνουν το ενδεχόμενο η τελευταία επίθεση να δώσει ώθηση στο αντιμεταναστευτικό πνεύμα, εν όψει των γαλλικών εκλογών, με το σενάριο επικράτησης της Marine Le Pen ή προβαδίσματος του Jean Luc Melenchon στον α’ γύρο να τρομάζει τις αγορές. 

Δείκτες - Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,05% στις 20.567,41 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,10% στις 2.353,25 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,08% στις 5.913,29 μονάδες.

Χθες, τα τελευταία ενθαρρυντικά μάκρο και μια σειρά από ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα σε συνδυασμός με τα σχόλια Mnuchin για τη "σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση" που φαίνεται να βρίσκεται κοντά, στήριξαν το επενδυτικό αίσθημα. Συγκεκριμένα, τα κέρδη του Dow Jones ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά τις 200 μονάδες, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε σε επίπεδα - ρεκόρ.

Στο "μέτωπο" των επιχειρήσεων, ο νέος γύρος αποτελεσμάτων που δημοσιεύθηκαν σήμερα αποτιμάται ως ικανοποιητικός. Συγκεκριμένα, η General Electric ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ και η Honeywell International κατάφερε να ξεπεράσει τις προβλέψεις. Εν τω μεταξύ, η  Visa ανακοίνωσε χθες το βράδυ καλύτερα των εκτιμήσεων έσοδα. Στον αντίποδα, τα έσοδα της Schlumberger δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street, ενώ και η Mattel έχασε τις εκτιμήσεις.

Στην ατζέντα των μάκρο, σε χαμηλό εφτά μηνών "διολίσθησε", τον Απρίλιο, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών Markit. Παράλληλα, άλμα σημείωσαν, τον Μάρτιο, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών, "σκαρφαλώνοντας" στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.