Με απώλειες κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς η Wall Street κάνει ένα διάλειμμα από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη και οι τρεις βασικοί δείκτες "τερμάτισαν" ταυτόχρονα σε επίπεδα - ρεκόρ, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 1992. Μάλιστα, χτες ο Dow Jones - έστω και με οριακή άνοδο - βρέθηκε σε ιστορικό υψηλό, για έκτη διαδοχική συνεδρίαση.

Βέβαια, σε επίπεδο εβδομάδας οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε τροχιά για ισχυρά κέρδη άνω του 1%.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σήμερα οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά και οι πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ D. Trump. Τα κέρδη στη Wall Street αυτή τη χρηματιστηριακή εβδομάδα οφείλονται κυρίως στις υποσχέσεις Trump για ένα "πρωτοφανές" φορολογικό σχέδιο.

Ειδικότερα, οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία που δείχνουν ότι μικραίνει  η "ψαλίδα" μεταξύ του ανεξάρτητου κεντρώου υποψηφίου Emmanuel Macron και της αρχηγού του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

"Το μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τη Marine Le Pen" τόνισε ο Maris Ogg, πρόεδρος της Tower Bridge Advisors. "Εάν κερδίσει, θα έχουμε απώλειες".

"Με τους επενδυτές να αποφεύγουν το ρίσκο σε όλους τους τομείς, εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, η Wall Street μπορεί να είναι ευάλωτη σε περαιτέρω απώλειες", δήλωσε ο Lukman Otunuga, αναλυτής της FXTM.

"Παρά το γεγονός ότι οι μετοχές παγκοσμίως έχουν επανειλημμένα χτυπήσει επίπεδα ρεκόρ από το φαινόμενο Trump, οι αγορές θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από νέες πιέσεις, αν οι προτεινόμενες περικοπές δημοσιονομικών κινήτρων και φορολογικών αποδειχτούν κατώτερες των προσδοκιών της αγοράς ", είπε.

Δείκτες - Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 35,06 μονάδες (0,17%) στις 20.584,71 μονάδες, ο ευρύτερος S&P χάνει 3,17 μονάδες (0,15%) στις 2.344,95 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί οριακά κατά 2,34 μονάδες (0,04%) στις 5.814,95 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Εξ' αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Boeing καθώς διαπραγματεύεται στα 171,82 δολάρια με άνοδο 1,01 δολαρίων ή σε ποσοστό 0,59%. Ακολουθεί η Wal-Mart Stores με κέρδη 0,98% όπως και η Home Depot με κέρδη 0,46%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η IBM (-0,02%), η United Technologies (-0,07%), η General Electric (-0,31%).

Η αγορά "διαβάζει" τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, ενώ στο προσκήνιο έχει επανέλθει η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, μετά και από το "παράθυρο" που άνοιξε η επικεφαλής της Fed για κίνηση ακόμη και τον Μάρτιο. Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer, το μήνυμα της Janet Yellen ήταν ότι η Κεντρική Τράπεζα "βλέπει" ενδείξεις ενδυνάμωσης της αμερικανικής οικονομίας και "είναι πλέον πιο σίγουρη για το πού πάμε και πόσο γρήγορα θα φτάσουμε στην πλήρη απασχόληση με σταθερότητα των τιμών".

Σύμφωνα με το FedWatch της CME, η αγορά δίνει πιθανότητες 22% σε κίνηση τον επόμενο μήνα.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα ανακοίνωσε η Deere. Εν τω μεταξύ, η Kraft ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μια πρόταση συγχώνευσης στη Unilever, η οποία όμως απορρίφθηκε.